100-тонен парен локомотив от времето на Третия райх пристигна от Виена на Пристанище-Изток в Русе. 80-годишната жп реликва беше транспортирана с най-големия речен кораб "Джъмбо 3" по Дунав, за да замине оттук за пълна реставрация в София. 
Машината е произведена през 1939 година в Пилзен, Германия, за нуждите на войската през Втората световна война, а след края й остава в бившата ГДР. През последните 20 години е експонат в жп музея във Виена. 
Локомотивът е от серията 50, от която са направени над 3100 бройки, и се смята за един от най-мощните при движещите се с пара. Мощността му е 1620 конски сили. Към него има трендер за въглища и когато е пълен, тежи 146 тона. Собственичката на локомотива Карин Флайшхакер, дъщеря на бивш железничар, е избрала България за реставрацията му, защото тук са останали най-много парни локомотиви в Европа и има специалисти, които могат да ги върнат към живот.
Фирмата, която ще го реставрира в следващите девет месеца, ще получи за това 1 000 000 лева. След това локомотивът ще се използва за атракционни пътувания в Австрия, с приходите от които ще се изплащат разходите за ремонта.
Във вторник машината ще бъде преместена от плаващия кран "Титан" на АППД на релсите в порта, откъдето ще бъде теглена от друг локомотив до частна фирма в София.
Корабът "Джъмбо 3" е собственост на фирма от Добрич и може да издържи двойно по-голямо натоварване, ако товарът е укрепен правилно. В случая на борда му са поставени траверси с релси, на които е бил закрепен парният локомотив.