Голямата столична фирма „Екосол България“ е единственият участник, който подаде оферта по обществената поръчка за доставката на нов паяк. За третия репатриращ автомобил, който ще погне неправилно паркираните автомобили, общината ще даде 240 000 лева.
Състоянието на наличните специализирани автомобили за принудително преместване е изключително лошо. Те са амортизирани и постоянно се налагат ремонти, а така се възпрепятства нормалният ритъм на работа в общинското предприятие „Комунални дейности“. Новият специализиран автомобил за принудително преместване ще е с обща маса 12 000 кг и ще може да качва на платформата си и по-големи джипове и пикапи.  
Очаква се тогава да не се стига до ситуации като тази, която през последните дни се върти във Фейсбук и събира възмутени и язвителни коментари. Случаят е от малко преди 10 часа на 30 януари, когато според свидетеля, подкрепил думите си със серия снимки, един от паяците спира зад неправилно паркиран на улица „Борисова“ голям черен джип, но след кратко колебание потегля в търсене на друг нарушител. „Когато попитах служителя „Вие защо не вдигнахте този джип?“, получих отговор: „Аз когото искам него ще вдигам, ти ли ще ми кажеш?!“ - свидетелства авторът на снимките.
Действащите в момента две репатриращи машини вдигат всеки ден по около 15-20 автомобила от основните улици и булеварди. За 2016 година броят на отнесените в наказателния паркинг на ул. „Котовск“ автомобили е около 8000, а събраните глоби за неправилно паркиране приблизително 250 000 лева. След като новият трети паяк стане част от парка на „Комунални дейности“, ще се обмисли и нов работен график на репатриращите автомобили, като е възможно те да работят и след 18 часа.
Наред със специализирания автомобил е предвидена и доставка на нова машина за запечатване на пътни пукнатини и фуги. За тази съвременна технология, с която ще се запази голяма част от асфалтовата настилка по улиците в Русе, общината ще похарчи 136 800 лева. Над 70% от пътната инфраструктура в Русе има сериозни пукнатини. След зимния период те обикновено са отварят и постепенно се превръщат в големи язви и дупки. 
Срокът за доставката на паяка е два месеца, а за машината за запечатване на пукнатини - един, като те започват да текат след сключване на договора с избраната фирма.