Светослав Филев е завършил Военноморското училище във Варна през 1986 година, след което веднага започва работа в БРП като трети помощник капитан. В следващите 17 години се изгражда като професионалист и достига длъжност капитан далечно плаване. През 2003 година постъпва в „Дунав Турс“ и става капитан на пътническия кораб „Русе“. От 2007 до 2014 година е ръководител направление „Навигационно осигуряване“ в туроператора, а от 2015 до 2018 е изпълнителен директор, отговарящ за навигационно-техническата част на пътническите кораби на фирмата. 
От май 2018 година капитан Филев е главен изпълнителен директор на „Дунав Турс“, назначен на поста след пенсионирането на предшественичката му Катя Стоянова.

- Капитан Филев, какъв беше отминалият туристически сезон за "Дунав Турс"?
- Радваме се на разнообразен, интензивен и много успешен сезон, изпълнен, разбира се, и с не малко предизвикателства от изключително ниското ниво на реките през лятото и есента. Благодарение на гъвкавостта и добра комуникация с основните ни партньори успяхме да спасим не малко круизи, чието провеждане беше застрашено от рекордното безводие за миналата година.
- Колко круиза извършиха четирите кораба на компанията?
- Флотата ни от четири луксозни кораба извърши 145 круиза. Три от корабите пътуваха основно по Дунав от Пасау до Будапеща и обратно. Все по-голям обаче е интересът към пътуванията до делтата на Дунав, така че през изтеклия туристически сезон по тази дестинация сме провели 20 круиза с нашите кораби "Ариана", "Русе Престиж" и "Елегант Лейди". 
- Колко туристи гостуваха на борда на корабите?
- През изминалата година туристическите ни кораби превозиха близо 21 780 пасажери, основно от Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Великобритания и Русия.
- Само от Европа ли е интересът?
- Не, радваме се, че имахме гости не само от Европа, а и от Израел, САЩ, Канада, Австралия.
- Кога се очаква да вдигне флаг най-новият ви кораб "Адора"?
- Официалната церемония по кръщаване на кораба е планирана за 30 март във Виена. От 2 април корабът ще стартира сезона с най-големия немски туроператор "Фьоникс Райзен".  
- Какви са неговите характеристики?
- Придържайки се към най-новите тенденции на пазара на речния круизен туризъм, флагманът на компанията ще е с размери 135 метра дължина и ширина 11,40 метра, три пасажерски палуби, на две от които кабините ще имат панорамни прозорци. Капацитетът на кораба е 191 пасажери, настанени в 95 кабини. Освен стандартния панорамен ресторант корабът ще има и втори ресторант, разположен на кърмата, където ще се предлагат кулинарни специалитети, а приготвянето на храната ще се извършва пред очите на гостите.
- По кой маршрут ще се движи "Адора"?
- През тазгодишния сезон ще пътува основно по Дунав, но характеристиките му позволяват плаване и по реките Рейн, Майн и Мозел.
- През миналогодишните два круиза с българи пътниците останаха много доволни. Тази година какво ще им предложите и кога? 
- Отново на българския пазар ще предложим два круиза. Първият под наслов "Вино и есенна красота" с кораб "Ариана" ще бъде от Австрия през Унгария и Словакия до Германия в периода 27 октомври-2 ноември тази година.
Другият круиз "Съкровищата на Рейн и романтиката на Мозел" ще бъде с кораба "Елегант Лейди" от 4 до 10 ноември. Самото наименование на круиза подсказва какво да очакват гостите ни - замъци, легенди и лозя по най-красивата речна долина на Европа.
И двата круиза ще предлагат обслужване на български език, български екскурзоводи, богата развлекателна програма с гост-изпълнители на борда на кораба, първокласна кухня и олинклузивни напитки. Планирали сме и много интересни екскурзии в посещаваните по маршрута градове.
Тук ще разкрия една тайна в дългосрочен план. За 2020 година сме решили да изненадаме българските гости, като им предложим два различни круиза по Рейн с кораб "Елегант Лейди". Освен това през идната година за първи път планираме провеждането на новогодишен круиз по Дунав.