„Черната книга на правителственото разхищение в България за 2018 година“ вече е факт. Стилно оформеният сборник, в който изявени разследващи журналисти описват най-фрапантните безобразия в държавата, свързани с пилеене на пари на данъкоплатците, неотдавна беше представен в столицата. 
На 21 февруари предстои Черната книга да бъде представена и в Русе. Това ще стане в Австрийската библиотека в офиса на Международно дружество „Елиас Канети“, като домакин на презентацията ще бъде председателят на дружеството проф.Пенка Ангелова. Специално за русенското гостуване на Черната книга в града на Дунава се очаква да пристигнат регионалният директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ Райнер Адам и 
Петя Дюлгерова - една от съставителите на изданието
Петя е русенка - завършила е Дойче шуле, а след това икономика във Варна. Магистратурата й е по европеистика в Българо-румънския интеруниверситески Европа-център /БРИЕ/ в Русе, а след специализации в Германия тя започва работа в София. И вече пета година е във фондация „Фридрих Науман“, където й поверяват съставителството на Черната книга в партньорство с известния български журналист Иван Бедров. 
Черната книга на правителственото разхищение в България се издава от Проектния офис на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа в партньорство с Центъра за либерални стратегии. Изданието е поредно за България - първото обедини най-драстичните разхищения на пари у нас за 2015 година. 
Още първото издание включва 
парливи теми, по които голяма част от националните медии предпочитат да замълчат
Заглавията на текстовете говорят красноречиво и недвусмислено подсказват съдържанието и тона в тях: „Във всяко село - стадион“, „Декори, хигиена и ски в БНТ“, „За кого е безплатно санирането“, „Електронно правителство, за което плащаме, а все го няма“, „Бутафорията Леденика“. 
В Черната книга за 2016 година остриетата бодат още по-отчетливо: „Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? (поддържането на жп инфраструктура в България)“, „Как построихме мавзолей за 60 милиона в Пловдив (спортна зала „Колодрума“ в Пловдив)“, „Царският“ стадион в община Дряново“, „Как властта си купува медии с нашите пари“, „Негостоприемните къщи за гости“, „Луксозните играчки на държавните мъже“ и др. В това издание се е класирал и Русе - с текста под заглавието „Кой не знае „кръговото“ в Русе“. 
През 2017 година темите са също много разнообразни и заедно с това емблематични: „Как си построихме(Електронна) бюрокрация за 200 милиона“, „Национален Дворец на Разхищението“, „Как 1 милион изчезна в кофи за боклук“, „Евтини апартаменти? Има, но не за вас“, „Досетливите роднини на кмета“, „Ремонтът на „Дондуков“ - ето как не се прави“. Сред разработките отново фигурира и Русе - този път с 
публикацията „Разораната нива на Русе“
в която авторът Мирослав Персенски разказва за злополучния ремонт на градския стадион от фирмата „Тарктур“.
Ето и някои от заглавията на журналистическите разследвания в новото издание на Черната книга: „Белене - черна дупка за българския данъкоплатец“, „Едни 500 млн.лв. за непрозрачния холдинг-касичка“, „БДЖ - потъването върви по план“, „История за два дрона, един джип и МВР“, „Европейска столица на... пропуснатите ползи“, „Голямото потъване на европейски пари“ и още 9 други истории за това как са пропилявани парите на данъкоплатците. Освен разследвания, засягащи теми като АЕЦ „Белене“, фалита на КТБ, сделки на Министерството на отбраната, МВР, БДЖ и Държавната консолидационна компания, в томчето са описани 
случаи на корупция и разхищения 
във Варна, Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и Смолян. Този път Русе липсва. В предговора икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев посочва: „В „Черната книга“ става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица... Напълно очевидно е, че в България има прослойка, която постига огромно лично богатство чрез дадени и осигурявани привилегии и чрез привилегирован достъп до държавните ресурси. Но корупцията е само видимата част на това явление. Невидимата е в това на какво пречи корупционно придобитият ресурс. А голяма част от този ресурс отива за финансовото обезпечаване на продължаващото ограбване“. 
Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна. Нейните съставители и авторите на публикациите искат да предизвикат гражданите да настояват за отчетност и прозрачност за парите си, които плащат на държавата под формата на данъци.