Един от най-добрите и продуктивни български режисьори - роденият в Русе Драгомир Шолев ("Подслон", документалния "Сега и завинаги", късометражните "Преди живота, след смъртта" - с награда "Джеймисън" на 9-ия София Филм Фест, "Посредникът" и др.), ще представи най-новия си независим кинопроект "Прасето" в основната конкурсна програма на София Филм Фест, съобщиха организаторите на фестивала.
Филмът разказва историята на един тринайсетгодишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Самотен и затворен в себе си аутсайдер, той е свикнал с обидите и не им отвръща. Докато един ден, той инстинктивно нанася един единствен, може би фатален удар...
"За мен е важно да разкажа историята на Прасето и лошите деца, - споделя режисьорът Драго Шолев пред сайта на СФФ. - Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето".
Още на ниво проект "Прасето" привлича вниманието на продуцентите през 2015 година, когато е представен на "София Мийтингс" и печели Наградата за млад продуцент. Впоследствие участва в престижната програма за развитие на сценарии "Торино Филм Лаб", а развитието му като проект продължава с подкрепата на "SEE Cinema Network" и на Националния Филмов център. През есента на 2016 година участва и в във фестивала "Со Индипендънт", където печели наградата "Дани Лернер" на "Ню Бояна Филм Студиос" за най-добър проект.
Филмът "Прасето" няма държавна финансова подкрепа за производство - продуциран е изцяло с частни средства от страна на продуцентите - българските компании "Горила Филм", "Ню Бояна Филм Студиос", "B2Y", "Скрийнинг имоушънс" и "Папийон филм" (Румъния). Реализиран е с подкрепата на УНИЦЕФ. Заснет е в България през юни 2017 в рамките на три седмици.
"Историята няма връзка със специфичен обществен строй, модел или манталитет, а е общовалидна и обобщаваща определени социални и обществени нагласи, - разказва Драго Шолев, - "Прасето" е показателен и уличаващ прякор, изразяващ по един безпрекословен начин отношение. Налице е един типичен конфликт - човекът срещу обществото. Самотникът срещу групичките. Жертвата срещу глутниците.  Героят ни е сам срещу всички", открехва завесата над филмовия герой Драго Шолев.