Трикратният световен шампион по вдигане на тежести Златан Ванев от години работи като треньор в русенското спортно училище. Клубът му обаче е без лиценз и по тази причина неговите възпитаници се състезават за бургаския „Георги Марков“.

- Златане, докъде стигна борбата за получаване на въпросния лиценз?
- Няма да се предам, въпреки че отговорът на федерацията не е променен - понеже на територията на Русе имало вече един клуб, нямало как да се даде път на друг. Това е абсурд! Не виждам с какво една спортна структура може да пречи на втора. 
- С колко състезатели работиш?
- С 32. Ние сме, ако не се лъжа, единственото звено в Спортното училище, което има два треньорски щата - аз и младия състезател Румян Пеловски, който вече е мой помощник. През тази година синът ми Симеон ще завърши училището и може би също ще ми помага. Деца има! Жалкото е, че тези деца тренират в Русе, а печелят медали за бургаски клуб. През миналата година щангистите, с които работя в училището, донесоха на „Георги Марков“ 126 медала от държавни първенства. Спечелихме и 4 отборни купи. По отличия клубът е на второ място в България. Представяте ли си картинка, ако след време наши щангисти спечелят медали на големи първенства - ще тренират в Русе, ще вдигат за България, а ще бъдат наградени по заслуги, да речем, от бургаския кмет. Това е аномалия!
- Надяваш ли се на някаква промяна?
- Разбира се, само че ако трябва да бъда откровен, едва ли ще е скоро. Най-вероятно и през тази година ще бъдем принудени да печелим червени точки за клуб „Георги Марков“. Все пак трудът на децата трябва да се види, а това може да стане факт само през участие за бургазлии. Тъжно, но това е картинката.
- Накъде вървят световните щанги?
- Няма кой да спре азиатците. Особено в леките категории са железни.