Задълженията на Университетската болница „Канев“ към 31 декември 2018 са в размер на 5 559 800 лева, в това число са включени и просрочени задължения от 575 хил. лв. Задълженията на лечебното заведение обаче са намалели в сравнение с миналата година, когато са били малко над 6,2 млн.лв., включително 479 хил. лв. просрочени задължения. Това става ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на въпросите на депутата от БСП Пенчо Милков за актуалното състояние на русенската болница, в която ведомството притежава над 80% от капитала. 

Ананиев подчертава, че на лечебното заведение са изплатени всички дължими суми от здравното министерство в определените срокове. Преведената субсидия през 2018 година е в размер на 889 хил. лв., докато през 2017 са изплатени 806 хил. лв.
По отношение на затрудненията, които болницата изпитва, министърът казва, че те са поради липса на лекари с някои специалности и медицински сестри. Лекарите в лечебното заведение в момента са 226, като от тях 113 са с една призната специалност, а 35 с две специалности. Лекарите-специализанти са 62-ма. А незаетите работни места за лекари са 60. Назначените специалисти по здравни грижи са 444, а незаетите работни места са 71. Заетите санитари са 219, като в лечебното заведение има 11 вакантни работни места за тази длъжност. 
Причина за наличието на свободни работни места в лечебното заведение е изборът на много от служителите да потърсят по-високо заплащане на труда си, включително и възможностите, които се предлагат в чужбина, обяснява Ананиев.
Повод за въпросите на Пенчо Милков за развитието на лечебното заведение е, че болница „Канев“ е от съществено значение за жителите на Русенска област и към него като депутат често се обръщали граждани, които ползват здравни услуги, както и служители в самото лечебно заведение.