Вандали, упражняващи се в стрелба по електрическите стълбове, са оставили без ток Николово през миналата седмица, съобщиха вчера от "ЕРП Север". Злосторниците предизвикали неколкократни изключвания по въздушната електропроводна линия Николово. В търсене на причината за аварията служители на енергото попаднали на шокираща гледка - надупчен от куршуми електрически стълб и потрошени с изстрели изолатори.
И това не е първа изява на неизвестния засега стрелец. Аналогичен случай в същия район е констатиран и през октомври 2018 г. Тогава след стрелба по стълб, собственост на "ЕРП Север", са счупени всички елементи от веригите на съоръжението. Като последица жителите на Николово остават без електрозахранване в продължение на няколко часа. След незабавната подмяна на повредените елементи на стълба още на същия ден електроснабдяването в селото е възстановено.
За тези посегателства по електроразпределителните съоръжения в село Николово "ЕРП Север" е подало жалби в прокуратурата. Вчера оттам съобщиха, че възложената проверка по случая от октомври още тече, а сега разследването ще се разпростре и върху новата стрелба. 
Подобни вандалски прояви в този район на Русе за съжаление се наблюдават често. Най-често се крадат елементи от електроразпределителната мрежа, вследствие на което компанията понася щети, а добросъвестните жители на населеното място търпят неудобствата от прекъсванията на тока, казаха от "ЕРП Север". 
Близко разположените до град Русе населени места са едни от най-бързо развиващите се в областта. По тази причина инвестираме в обновяване и повишаване капацитета на обслужващите съоръжения в района за осигуряване на качествено електроснабдяване. Като мярка в тази насока в края на 2018 г. изградихме възлова станция "Изток" на стойност 400 000 лева, електрозахранваща Николово, Сандрово, Мартен, Сливо поле и част от промишлената зона на града, припомниха от "ЕРП Север".