Нетрадиционна пресконференция анонсира най-новата премиера на Русенската опера - класическата история за любов и страст "Бохеми". В стилната атмосфера на Клуба на дейците на културата, чиито стени помнят не едно и две възхитителни събития, се разнесе една от известинте арии на Мюзета, изпълнена от младата солистка на операта Елена Мишинова, която обиколи залата, облечена със сценичния си костюм. 
Пресконференцията премина пред портрета на автора на "Бохеми" - италианския композитор Джакомо Пучини, който е създал своята творба 38-годишен. Тази опера е създадена от съвсем млади хора - либретистът е бил на 27, а диригентът Артуро Тосканини е дирижирал първата премиера на 29, припомни Аделаида Якимова, която е подготвила изложба за русенските постановки. За първи път в Русе "Бохеми" е поставена също от млад екип - диригентът Добрин Петков е на 28, режисьорът Михаил Хаджимишев - на 38, а първата русенска Мими - примата Пенка Маринова е била едва на 21, припомни Якимова, като уточни: "С "Бохеми" творците винаги са искали да заявят своята жажда за свободомислие". 
Това очевидно е идеята и на сегашния екип, който подготвя оперния спектакъл за 9 февруари. Изключително съм щастлив, че имам възможност да направя тази постановка, същевременно съзнавам отговорността да я представя в оперния театър, който се гордее с предишните бляскави "Бохеми", които някои от публиката помнят, каза режисьорът Георги Симеонов. Негова е инициативата за изложбата, която от снощи припомня русенските постановки от 1951, 1965 и 1984 г. Следвайки класическата версия, Симеонов внася и нови освежаващи елементи. Жоро ни остави и сами да измислим гегове в действието, каза баритонът Александър Крунев, който изпълнява ролята на Марсел. Такъв е дуелът му с Родолфо, изпълняван от тенора Петър Костов, според когото "Бохеми" е чиста и красива история с тъжен финал, но слушайки я, хората се пречистват".
Като Мими публиката ще види Галина Стоянова, ролята на Мюзета е поверена и на Даниела Караиванова, Колин е Момчил Миланов, а Шонар - Добромир Момеков. Диригент е Сунай Муратов, според когото работата по "Бохеми" е доказала отново, че Русенската опера не отстъпва на театри от световните сцени. Радвам се, че постепенно постигаме това, което беше мой замисъл и амбиция - талантливи млади хора, красиви постановки, всеотдайни музиканти и артисти, с които да радваме русенската публика, заключи директорът на операта Иван Кюркчиев.