Не мога да повярвам, призна Александър Лазаров, който спечели първите си точки за АТП

Постоянството рано или късно носи резултат. Александър Лазаров участва във всички издания на Sofia Open и точно пред родна публика спечели първите си точки за световната ранглиста на АТП.

Това стана след двете му победи в квалификациите. Синът на бившия национал по тенис Красимир Лазаров първо отстрани 7:6 (7:5), 6:2 Лукаш Лацко (Слвк), а в двубоя за влизане в основната схема спаси 2 мачбола и измъкна 7:6 (8:6), 3:6, 7:5 срещу гиганта от Италия Лука Вани. Така в момента Алекс е 489-и в класацията.

Следващият му съперник е добре познат по целия свят. Казва се Фернандо Вердаско и е бивш №7 в ранглистата.

„Точно за това си мечтаех. Вердаско е един от любимите ми тенисисти особено след 5-те сета, които игра с Надал в Австралия. Надявам се да не ме бие много”, сподели Лазаров.

Той разкри, че след държавното първенство, на което игра с 39 градуса температура, за малко не е влязъл в болница заради съмнения за двойна бронхопневмония.

„При единия мачбол 2 пъти топката закачи мрежата и си помислих, че всичко свършва. Просто нямам думи. Участие в основната схема на турнир от АТП е сбъдната мечта. Сега наистина се чувствам тенисист, а не толкова отдавна през главата ми минаваше да се отказвам. Психически се чувствах зле, но успях да се преборя. Имах намерение след Sofia Open да играя на турнири Futures, но ситуацията вече е различна и ще се опитам да се закача за някой „Чалънджър”. Нещата се промениха”, каза още 21-годишният Лазаров.

Само ден по-рано той пропусна няколко мачбола срещу Лацко.

„Направо се схванах от напрежение и се молех съперникът ми да изкара ретур в аут”, обясни ситуацията националният ни състезател за купа”Дейвис”.

Още на старта на квалификациите в „Арена Армеец” отпадна Габриел Донев. Държавният ни шампион в зала загуби 1:6, 2:6 от бившия №31 в света Серхий Стаховски (Укр), който в кариерата си има победа над Роджър Федерер на „Уимбълдън”.

Сред зрителите в „Арена Армеец” е Цветана Пиронкова в компанията на своя съпруг Михаил Мирчев.

Холандец показа завидни умения в българското хоро още при първия си опит.

Робин Хасе най-бързо схвана стъпките с помощта на членове на клуба за народни танци „Витоша”. Шампионът на двойки от Sofia Open, партньорът му Матве Миделкоп, поставеният под №1 Жан-Жулиен Ройер и държавният ни шампион в зала Габриел Донев се включиха в открития урок пред зала „Арена Армеец”. В края Хасе даже нахлупи калпак и искрено се зарадва на погачата, която получи.