Дареният от жителите на Русе на княз Александър I Батенберг филигранен сребърен поднос със златна елипса с посвещение в средата се връща в България. Ювелирната част от нашата история бе предложена на търг в аукционна къща "Доротеум" във Виена с начална цена 3000 евро и бе купена от министъра на културата Боил Банов от името на държавата. Участието му обаче до последно е пазено в тайна, за да не скочат цените до небето, каквато е практиката в такива случаи.
Дарът от Русе се продаваше с още два подноса, дарени от Ловеч и Берковица. Наред с това държавата откупи портрет на Александър I, от чието избиране за български владетел на 17 април се навършват 140 години. Платената за всичко сума е 82 000 лева, в които е включена и 25% тръжна такса.
Около 100 човека са се явили на търга лично, но е имало и много наддавания по телефона. За исканите от България експонати е имало само още един претендент и след купуването на втория поднос, цената на третия вече се е вдигнала с 2000 евро.
Най-вероятно подносите ще бъдат предадени на Националния исторически музей, откъдето е дошла и справката за най-ценните предмети в аукциона. В момента те ще бъдат разгледани от реставратор, опаковани и се очаква да пристигнат в България в петък.
"Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория! Нашият конкретен интерес е бил точно към споменатите 4 предмета, защото те са с най-голяма историческа стойност. Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена. Само държава, която цени миналото си, има и бъдеще", заяви Банов и благодари за подкрепата на премиера Борисов и финансовия министър Горанов.