35 621 са жителите на Русенска област, които през 2018 година са получавали месечни добавки за социална интеграция като хора с различна степен на трайни увреждания. Това съобщи на пресконференция вчера директорът на регионалната дирекция "Социално подпомагане" Милена Влахова. Тя разясни основните положения в новия закон за хората с увреждания, който влезе в сила от средата на декември миналата година. 
Хората, които са получавали прекратената от 1 януари тази година социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не получават месечна добавка за социална интеграция, ще трябва да подадат заявление не по-късно от 31 март. Новата месечна финансова подкрепа ще им бъде изплатена със задна дата - считано от 1 януари.
Такива заявления-декларации до вчера са били подадени от 6250 човека в областта, каза Милена Влахова. Коментирайки друг бонус, който се отпуска на хората с увреждания - безплатните винетни стикери - тя посочи, че до 29 януари в социалните дирекции в областта са били депозирани 3365 заявления за получаване на безплатен електронен стикер.