От 2007 година до средата на 2017 година площите с овощни градини в страната са се увеличили три пъти, достигайки 678 207 декара, при 283 610 дка преди десет години. Това сочат последните данни за структурата на овощните насаждения в България, представени от земеделското министерство.
Изследването се провежда на всеки 5 години в държавите членки на Европейския съюз и е разписано в еврорегламент за статистиката при трайните насаждения. Обект на наблюдение са 46 000 земеделски стопанства на територията на цялата страна, които отглеждат поне 1 дка (0.1 ха) чиста култура.
Най-голям принос за увеличението на площите има бума в засаждането на орехи. Заради сериозните субсидии, лесното им отглеждане и почти нулевите разходи мнозина се насочиха към създаване на орехови градини. Затова и площите с тази култура за десет години са нараснали над четири пъти. През 2007 г. ореховите градини са били върху 41 640 дка, докато в средата на 2017 г. площта се е раздула до 177 625 дка.
Увеличение има и при останалите овощни дръвчета като череши, вишни, сливи и джанки, но за разлика от орехите там се действа с икономическата логика да се развива бизнес, а не да се източват субсидии. След стопирането на европодпомагането за орехи тези площи най-вероятно ще бъдат изкоренени. И понеже ореховите дръвчета дават плод едва към петата година, от тези близо 200 хиляди декара едва ли ще бъде изкарана продукция, коментират фермери.