Д-р Кристиян Иванов е завършил Медицинския университет във Варна през 1991 година. Веднага след това започва работа във Военномедицинска академия в София, като едновременно специализира „Вътрешни болести“ в Белгия. От 1994 година постъпва в тогавашната русенска Окръжна болница в кардиологичното отделение. Още с откриването на Кардиологичната болница „Медика Кор“ в края на 2007 година д-р Иванов започва работа там като инвазивен кардиолог. Защитава тази специалност през 2010 година и продължава да работи в инвазивното отделение на специализираната болница и до днес.

- Д-р Иванов, по празниците, които започнаха от Коледа и продължават през целия януари, хората се понатовариха с тежки храни и обилно количество алкохол. Колко потърсиха помощ в „Медика Кор“?
- От 24 декември до вчера в „Медика Кор“ са регистрирани общо 69 пациенти с инфаркт. От тях 35 са с животозастрашаващи сърдечни удари, останалите са с по-леки инфаркти. За сравнение - годишно през нас минават между 700 и 800 инфаркта.
- На каква възраст са тези 69 пациенти?
- Любопитното е, че все по-млади хора идват при нас със сърдечни удари. В случая 11 пациенти с инфаркт са на възраст между 35 и 55 години, има и три жени. Над 55 години инфаркти са получили 33 мъже и 18 жени, останалите са на възраст над 65 години.
- Какви са причините, за да се стигне до тази животозастрашаваща ситуация?
- И при жените, и при мъжете основните причини за инфаркт са диабет, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, стрес, лошо хранене и не на последно място - наследственият фактор и гинетичната предразположеност към това заболяване. Това особено важи за родители, които са получили миокарден инфаркт на 45-50 години. Техните наследници са с много по-повишен риск от сърдечен удар спрямо други пациенти. Затова с тях трябва да се провежда агресивна профилактика за предотвратяване на евентуален миокарден инфаркт.
- С какви оплаквания дойдоха в „Медика Кор“ тези 69 пациенти и как им помогнахте да оживеят?
- В повечето случаи пациентите бяха с интензивна гръдна болка, признаци на сърдечна недостатъчност и едва ли не в клинична смърт. На всички до един бе направена коронарна ангиография, а на 55 човека е поставен и стент в запушения кръвоносен съд. За целта този съд се разширява с лекарства, ако има тромб, се премахва чрез изсмукване и се поставя различен по големина стент. Тази ангиопластика в 99% е успешна, но ако пациентът има анатомични особености или е на прекомерна възраст, спасяването му често става невъзможно. Все пак ще посоча, че по време на празниците екипът на „Медика кор“ спаси жена на 92 години с инфаркт и я изписахме жива и здрава. Един по-млад пациент обаче почина, тъй като това за него е трети поред получен инфаркт.
Тук е мястото да отбележа, че преди въвеждането на този метод - коронарна ангиография, смъртността беше около 15-16%, тоест на всеки 100 пациенти 15-16 умираха. Сега този метод спасява почти 96 човека от всеки 100 с инфаркт и смъртността е сведена до 4%. Хората трябва да знаят, че не трябва да чакат с дни болежката да им мине, защото идват при нас със загинали миокарди, които не могат да се възстановят. Ако пациентът дойде при нас до 24 часа от началото на болките, той ще бъде излекуван, а ако дойде до втория час, излекуването му ще бъде напълно.
- Друго животозастрашаващо състояние е инсултът. Какво представлява ендоваскуларното лечение, което се прилага при него?
- Това е същото лечение като коронарографията, само че стентът се поставя на запушени артерии, които отиват към мозъка. Наскоро имахме такъв пациент на 73 години с инсулт, който бе спасен  и изписан в добро състояние. 
Последните данни на комисията по здравеопазване към Европейския съюз сочат, че в България има 10 пъти по-голяма заболеваемост и смъртност от миокарден инсулт, което е много стряскащо. В света са въведени методи за лечение на инсулт, но те не са разпространени в страната заради цената им. Здравната каса дава някакви минимални пари, а консумативите струват около 10 000 лева.
- Очевидно сте били доста натоварени по празниците, а предстоят и още, включително Великден напролет. В тази връзка като кардиоспециалист какво бихте посъветвали хората?
- Най-голямата грешка е, че повечето хора предпочитат да си изкарат празниците и чак тогава да потърсят лекарска помощ. Моят апел към тях е при най-малката сърдечна болка веднага да се обърнат към лекар, защото помощта ще бъде много по-адекватна. Другият ми съвет е да не се прекалява с мазните храните, яйцата, твърдия алкохол и бирата, тъй като те увреждат сърцето, натрупват мазнини около него и то се затруднява.
- В началото на септември УМБАЛ „Медика“ въведе лечение чрез видеовръзка за три общини в областта, което е облекчение не само за жителите там, но и за вас до голяма степен. Как се развиват нещата в това отношение?
- Този метод бе въведен в Две могили, Ветово и Ценово за първи път в страната, като модератори помагаха на пациентите да се свържат чрез конферентна връзка с лекари в различни отделения в нашата университетска болница - хирургия, ортопедия и травматология, кардиология, съдова хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия, очни болести, вътрешни болести, гинекология, урология и нервни болести. Хората казват своите оплаквания, а колегите ги съветват какво да направят. Ако болестите са много спешни, на място отиват наши екипи, преглеждат пациентите и ако нещата не търпят отлагане, ги докарват в болницата за лечение. На практика за четири месеца над 50 човека от трите общини са лекувани чрез видеовръзката, а още толкова са лекувани стационарно. Чрез съветите си нашите лекари помагат на хората към кой специалист да се насочат, а така помагаме и на джипитата.
В крайна сметка чрез видеопрегледите с онлайн платформата ние заменихме пътуването на хората от трите общини до Русе, а те са предимно възрастни и трудно могат да отделят пари от малките пенсии за транспорт. Освен това видеовръзката е с пъти по-ценна от разговора по телефон, защото така специалистите виждат пациентите си и ги диагностицират не само по даваните от тях сведения.