Най-четящите русенски деца за 2018 година са 5-годишният Василен Иванов и 9-годишната Моника Станоева. Това стана ясно вчера на специална церемония в библиотека "Любен Каравелов", където бяха обявени имената на децата, прочели за миналата година най-много книжки. 
Тази година от РБ са решили да откроят победители в две категории. Едната е за деца до 7-годишна възраст, които в повечето случаи идват в Детския отдел заедно с родителите си и често пъти майките им четат книжките, докато самите те научат буквите. В тази категория победител е Василен, който е записал в картона си цели 130 книги. Момченцето обаче не можа да дойде вчера и да си получи наградите. 
В групата на учениците първа се оказа 9-годишната Моника Станоева от Дойче шуле, която е прочела 106 библиотечни томчета. Много обичам да чета, винаги в училище си нося в раницата и книжка, каза Моника, която много добре помни своята първа прочетена книжка - "Франклин" на Полет Буржоа. 
Ваня Хинкова от книжарница "Хеликон" и Марина Братанова от книжарница "Хермес" връчиха книги и подаръци на отличените деца, лична награда, ваучер  за книги дари и управителят на книжарница "Сиела" Емил Пенчев.