Близо 60 на сто - по-конкретно 58%, от завършващите 7 клас да изберат да продължат образованието си в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка. Това гласят очакванията на Регионалното управление на образованието в Русе, свързани с предстоящия план-прием, които са публикувани на сайта на РУО. 
Това са по-скоро твърде оптимистични предвиждания, които едва ли ще бъдат реализирани, коментира вчера началникът на РУО Росица Георгиева. Нейните собствени прогнози, базирани на реалната картина в Русенска област, сочат, че по-разумно е надеждите да бъдат сведени докъм 55 процента деца, избрали да заложат на професионалните учебни заведения и класове. 
През миналото лято от всичките 1529 седмокласници, които са били приети в русенски гимназии - профилирани и професионални, 814 деца са били записани в учебните заведения, които подготвят за конкретна техническа специалност. Това прави 53,2 на сто, обобщи Георгиева. И подчерта, че най-вероятно този процент ще се увеличи през предстоящата кандидатгимназиална кампания, но ръстът надали ще бъде драстичен. В същото време тя посочи, че интересът към езиковите паралелки, който доскоро продължаваше да расте, вече бележи ако не спад, то поне застой.
При всички случаи ше направим всичко възможно да запазим езиковите паралелки в гимназиите, увери Георгиева.
Не бива да се забравя, че ние и в момента, преди да е започнала кандидатгимназиалната кампания, тази година сме с една паралелка „назад“ спрямо миналата година, припомни Георгиева. Както „Утро“ писа, преди две седмици от РУО обявиха, че в момента учениците в седмите класове в училищата в цялата област са с 21 по-малко от миналогодишната бройка - това е тъкмо въпросната „липсваща“ още отсега паралелка. Пак тогава Росица Георгиева направи безрадостната прогноза, че до април седмокласниците ще намалеят с още стотина, заради изселване заедно с родителите си в друг град или държава. 
Друго очакване на РУО, свързано с план-приема - за прием на 52,5 % от учениците в STEM профили /математика и природни науки/, технически и ИТ професии - за следващата учебна 2019/2020 година по-скоро би могло да се потвърди, смятат в управлението.
В момента в РУО разглеждат постъпилите от всички средни училища в областта заявки за приема на нови ученици, като съпоставят желанието на гимназиите с нуждите на бизнеса и потенциала на различните общини. Предстои на 15 февруари план-приемът да бъде обсъден на заседание на областните комисии по образование и по заетост, където от години се отчита остър недостиг на работна ръка във всички сектори.