41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор. Димитър Петков е бил заловен на границата със Сирия, където се е изправил очи в очи срещу терористите от "Ислямска държава", по-известна в западния свят и в Близкия изток като ДАЕШ, съобщи БНТ.
Докато работи в строителството в Лондон Димитър Петков е свидетел на последиците от самоубийствените атентати на джихадистите от "Ислямска държава". Решава да се противопостави на терористичната групировка и чрез интернет се свързва с кюрдските отряди за защита на населението. 
"От Ю Тюб попаднах на един филм, разрових се из интернет, направих проучване и така попаднах на уебсайт. Свързах се с тях, те ми отговориха", обясни доброволецът пред репортера на националната телевизия от Русе Андрей Кючюков.
Така на 1 юни Димитър вече е в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан. Прехвърля се в Сирия, където минава сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея. Близо 40 дни по-късно се включва в първата си мисия заедно с британските специални части и сирийските демократични сили.
"Четири човека заминахме за фронта тогава. Операцията беше съвместна с британските специални части. Просто избутвахме ДАЕШ надолу към Хаджин. Това беше, няколко дни в пустинята и след това се прибрахме по живо по здраво", каза Петков.
Следват още няколко подобни операции, в които Димитър сменя снайпер с автомат "Калашников", а по-късно и с лека картечница. При една от тях загива техният командир и близо 40 от чуждестранните бойци на кюрдските отряди. Затова вземат решение да се върнат обратно, но са заловени след преминаването на границата с Ирак. Така Димитър попада в затвора в Ербил като дели килия с кюрди и с бойци на "Ислямска държава" в неописуема обстановка.
"Условията бяха тежки. В килията бяхме 130-140 човека. Всеки един от нас разполагаше с около 50 кв.см. Просто стоиш сгънат на топка. Всеки ден ставаха сбивания между кюрди, между араби", обяснява той.
С активната помощ на посолството ни в Ирак Димитър успява да излезе на свобода на 7 януари. Допирът му с бойците на "Ислямска държава" обаче го убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.
"Те са рязали глави и са измъчвали хора. Те ще продължат да воюват, само че под друго име. "Ислямска държава" няма да бъде победена. Тя не е победена. Тези, с които бях в една килия, след година-две ще бъдат на свобода и с фалшиви паспорти ще стигнат до Европа", прогнозира мрачно Димитър Петков.