Д-р Динка Димитрова е родом от Ямбол. През 1981 година завършва Медицинския институт във Варна и започва работа като акушер-гинеколог в Университетската болница в Плевен. Шест години по-късно взема специалност „Акушерство и гинекология“ и продължава кариерата си в УМБАЛ - Плевен. През април 2016 година д-р Димитрова идва в Русе и става част от екипа на новооткритото Родилно отделение в Университетска болница „Медика Русе“.

- Д-р Димитрова, в навечерието на Деня на родилната помощ - 21 януари, излязоха редица статистики, които показват, че много млади жени от години предпочитат да раждат чрез секцио. Защо този метод се наложи в изражданията?
- Наистина в национален и световен мащаб процентът на ражданията по оперативен път се увеличава, за което има много обективни причини. Една от най-важните е, че нашите пациентки започнаха да раждат в по-късна възраст, а това предполага повече придружаващи заболявания, които налагат секцио. Терминът "Свръхценно единствено дете" също обяснява тенденцията - за да няма усложнения за майката и плода и за по-голяма сигурност, пациентките и лекарите предпочитат раждане по оперативен начин. Не трябва да се пропуска и фактът, че твърде много жени напоследък започнаха да забременяват чрез ин витро оплождане и тъй като става въпрос за наистина дълго чакани ценни бебета, родоразрешението със секцио е по-сигурният метод за тях.
- А къде остана нормалното раждане, което, както е известно, е по-добро и за родилките, и за бебетата?
- Да, има такива теории и ние, акушер-гинеколозите, продължаваме да се борим раждането със секцио да е само по медицински показания и колкото е възможно повече жени да раждат нормално. 
Даже в нашите среди има мнения жените да раждат по естествен начин без никаква намеса на медицински персонал. На практика обаче това се случва много рядко, тъй като в хода на едно раждане винаги могат да настъпят някакви усложнения и да се наложи намесата на медицинския екип.
- Какво представлява естественото раждане?
- Естественото раждане е частен случай на нормалното раждане. При него плодът излиза с главичката напред през естествените родилни пътища, като родилката сама се напъва, но не се използват обезболяващи медикаменти, не се включват системи, мехурът не се пука инструментално от акушер-гинеколога, а се оставя да се пукне, когато му дойде времето. Така водещият раждането само проследява състоянието на майката и плода. В момента има група пациентки, които искат да раждат сами в домашни условия, като ги наблюдават т.нар. дули /баби/. Според мен обаче това раждане трябва да стане в болница под наблюдение на опитен екип, който да реагира адекватно при най-малките отклонения, за да се спаси животът на майката и на бебето й. Така, ако ние не се намесим, защото всичко е наред, раждането е естествено. Ако се наложи намеса на екипа, но раждането пак стане през нормалните родови пътища, налице е нормално раждане.
- Вие имате голям опит в акушер-гинекологията. Според вашите наблюдения какви са предпочитанията на днешните родилки?
- Не мога да кажа точно какво раждане предпочитат днес жените, защото има доста млади жени, които предварително са подготвени психически за нормално раждане и като дойдат при нас, твърдо заявяват това свое желание. Има обаче и доста млади жени, които се страхуват от болката при раждането и смятат, че ако им се направи секцио, раждането ще бъде по-безболезнено, което не е вярно.
- А смятате ли, че само болката е причината жените да пожелават раждане по оперативен път?
- Има жени, които смятат, че при раждане чрез секцио ще си запазят анатомията добра, коремите им няма да се разтегнат и на външен вид ще изглеждат добре. Това обаче няма нищо общо с истината, защото по никакъв начин анатомията им не се нарушава при едно нормално раждане. При него наистина има болка, но е много важно родилката да бъде подготвена предварително, като по време на женските консултации тя трябва много да си говори с акушерката и лекаря, за да й обяснят точно какво й предстои.
Затова УМБАЛ "Медика Русе" организира Ден на отворените врати всеки месец, на които каним бременни и техните съпрузи, за да им обясним какво е нормалното раждане и какви са предимствата му. Същевременно отговаряме на всички техни въпроси и те си тръгват оттук много спокойни.
- Има ли посещаемост?
- Да, миналия четвъртък при нас дойдоха организирано много бременни жени и с интерес изслушаха лекцията ни за нормалното раждане. Хубавото беше, че те бяха подготвени и зададоха смислени въпроси, които ги тревожат.
- Твърди се, че нормалното раждане е полезно за жените и бебетата. Защо е така?
- При нормалното раждане периодът за излизане на бебето е по-дълъг и по този начин то по-лесно се адаптира към новата среда, която го чака навън. То си живее на топличко в утробата на майката и когато се прави операция, ние го вадим изведнъж и го поставяме в тази нова среда. Докато през тези няколко часа, през които бебето преминава бавно през родовия канал, се отделят съответни хормони в самия му организъм, които пренагласят белите му дробове и всички останали системи към новите условия на живот. 
За жената нормалното раждане също е по-добро, защото секциото е една операция, която включва рисковете от бременността, раждането, от една коремна интервенция и от упойката, независимо дали тя е спинална или интубационна. Да, след едно нормално раждане жената е много изморена, но като си почине физически два часа, тя може да гушне бебето си, да го закърми рано, което в момента е много препоръчвано от всички специалисти, и така да изживее радостите на майчинството още в първите часове след раждането. Докато при едно секцио родилката е неподвижна в първите 24 часа, лежи в реанимация, има много болки и няма време и възможност да обърне внимание на бебето си и да изживее първите мигове на майчинството.
Другото преимущество на нормалното раждане е, че след него жената пак има възможност да роди по нормален начин. Дори и да има разлика в годините на раждане на децата й, всяка жена ще реши да роди пак нормално, освен ако не се появят други здравословни проблеми. Ще ви дам пример от практиката ми. Преди години ми се наложи да водя нормално раждане с 18 години разлика между децата на жена в Плевен. Тогава тя бе на 47 години, но тъй като загуби първото си дете на 20-годишна възраст при нещастен случай, реши да си роди второ и всичко мина без проблеми. Но за веднъж оперирана жена всяко следващо нейно раждане също е със секцио, защото няма такива колеги, които да изродят нормално жена с родено преди това бебе чрез секцио.
- Колко нормални раждания има през миналата година в УМБАЛ "Медика Русе"?
- За миналата година в нашата болница има 195 родени бебета с шест двойки близнаци - 100 момичета и 95 момчета. Нормалните раждания са наполовина, което е валидно и за страната. Това означава, че доста жени са осъзнали нормалното раждане като полезно за тях. Хубавото е, че екипът в болницата е радетел на нормалното раждане и се опитва по-всякакъв начин да убеждава жените, които нямат медицински показания за секцио, да раждат нормално.
- Успявате ли да ги убедите?
- Успяваме, защото в противен случай щяхме да имаме 80-90% секции, както това става при другите частни болници в страната, докато сега при нас те са 50:50.