Украинският президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за излизане от тримесечната криза. Франс прес публикува пълния текст на документа.

1. До 48 часа след подписването на това споразумение ще бъде приет специален закон, подписан и обнародван, който ще възстанови Конституцията от 2004 г., включително приетите досега поправки. Подписалите страни обявяват намерението си да създадат коалиция и да сформират правителство на националното единство до 10 дни след това.

2. Конституционна реформа, балансиране на правомощията на президента, правителството и парламента ще започнат веднага и ще бъдат завършени през септември 2014 г.

3. Президентски избори ще се проведат веднага след като бъде приета новата Конституция, но не по-късно от декември 2014 г. Ще бъдат приети нови избирателни закони и ще бъде сформирана нова Централна избирателна комисия на принципа на пропорционалността и в съответствие с правилата на ОССЕ и на Венецианската комисия.

4. Разследването на актовете на насилие в последните дни ще бъде проведено под общото наблюдение на властите, опозицията и Съвета на Европа.

5. Властите няма да въвеждат извънредно положение. Властите и опозицията ще се въздържат от употреба на сила. Парламентът ще приеме третата амнистия, покриваща същия кръг незаконни действия като закона от 17-ти февруари 2014 г. И двете страни ще положат сериозни усилия за нормализиране на живота в градовете и селата с оттеглянето от административни и държавни сгради и деблокиране на улици, градски паркове и площади.

Незаконното оръжие трябва да бъде предадено на министерството на вътрешните работи до 24 часа след влизането в сила на специалния закон, споменат в първа точка. Силите на властта и на опозицията ще прекратят конфронтацията. Правителството ще използва правоохраняващите сили изключително за физическата защита на държавни сгради.

6. Външните министри на Франция, Германия, Полша и специалният представител на президента на Руската федерация призовават за незабавно прекратяване на всякакво насилие и конфронтация.