Ганайският футболист Самуел Инкоом е роден на 1 юни 1989 година. Висок е 179 сантиметра при тегло от 63 килограма. 
Инкоом има 6 мача в младежкия национаален тим на Гана. Двубоите му за мъжкия държавен отбор са 46. С представителния тим на страната си играе финал в турнира за Купата на африканските нации.
Слага начало на кариерата си в родината си. Нататък следват звездни трансфери в клубни отбори. Върхът са двете му години за „Базел“ /сезони. 2009-2011/. Тогава играе с швейцарците в групите на Шампионската лига. 
Продължението са негови ангажименти в „Днипро“ /Украйна/, „Бастия“ /Франция/, „Ди Си Юнайтед“, „Боависта“ /Португалия/, „Анталияспор“ /Турция/. 
От 24 януари 2017 година ненадейно става футболист на „Верея“ /Стара Загора/, с чийто екип записва 12 мача.
На 23 юни същата година Българският футболен съюз неочаквано спира правата му за един пълен сезон. Решението е взето след правно известие на Световната федерация /ФИФА/, която уведомява централата в София, че като играч на „Ди Си Юнайтед“ ганаецът „увредил недвижимо имущество за 63 316 долара“. 
От този момент липсват данни да е играл професионален футбол. 
„Утро“ прегледа видеоклип с негови изяви. Става дума за изключително бърз и техничен футболист, който работи на скорост в дясната зона. Ако е съхранил голяма част от формата си, със сигурност ще е страхотно трансферно попадение.