За удължаване периода за извършване на групов лов на диви свине се обяви областният управител Галин Григоров. Според Закона за лова и дивеча той трябва да приключи на 13 януари, но прекратяването на отстрела би било предпоставка за бързото разпространение на опасната африканска чума по дивите свине в страната при евентуалното навлизане на болестта на територията на България, мотивира се Григоров.
С продължаването на лова се сведе до минимум опасността от разпространението на опасната болест и ще ограничи популацията на евентуалните й приносители. Това е и единствения начин за локализиране на възникнали огнища, посочва още Григоров и напомня, че огнищата на болестта в Румъния са стигнали почти до границата ни, а вече има установени случаи на африканска чума по диви прасета около Силистра.
Наред с това областният управител апелира и към всички стопани, които все още имат прасета в дворовете си, те да бъдат незабавно унищожени като превантивна мярка. Продължават и мерките на Дунав мост за недопускане на внос на продукти от свинско месо.