В Художествената галерия подготвят стартирането на своя най-нов проект, който ще помогне на деца и тийнейджъри от Русе да навлязат по-надълбоко в приказните дебри на изкуството. Както "Утро" писа, проектът "Игра с изкуството" получи финансова подкрепа от Министерството на културата, като с високата си оценка изпревари доста авторитетни национални музеи и галерии. 
Децата ще се запознаят с творби на наши и чужди художници, които се съхраняват в богатия фонд на галерията, ще разглеждат и експозициите в различните зали на РХГ. За тяхно улеснение ще бъдат издадени и печатни помагала "Намери и проучи", "Художник откривател", "Ваканция в галерията" и др. Едно от изданията е предвидено като учебник за работа с деца със затруднения в когнитивното развитие, негов автор е практикуващ психолог. 
Освен че ще научат повече за българското изкуство и неговите автори, децата ще експериментират с цветове, форми и техники, като създават собствени творби. Творческите ателиета ще събират малки почитатели на изкуството, като за тяхната работа галерията ще си партнира със сдруженията "Еквилибриум" и "Дете и пространство", БЧК и Каритас.