23-годишният Пламен Атанасов извади богоявленския кръст от ледените води на Дунава вчера. Младият русенец скача за трети път на Йордановден, но за първи път успява да стигне до разпятието. Той бе един от 16-те смелчаци, които полетяха към кафявите дунавски води веднага след като митрополит Наум благослови и хвърли кръста. 
Пожелавам здраве за себе си и за всички, това е най-важното - всичко друго се постига. Късметът и вярата бяха с мен. Тази сутрин реших да скачам, взех си плувките и кърпата, отидох в църквата и там реших, каза щастливецът.
Празникът започна още сутринта в катедралния храм "Св.Троица", където владиката Наум и свещеници отслужиха празнична богоявленска литургия. Към нея освен десетки русенски богомолци се присъединиха и 25 гости от румънската община Кирнодж. Групата бе водена от Аурелиан Котобан, който е горещ радетел за приятелство между енориите в двата града и е издал няколко книги за българските и румънските свети места, празници и събития. Вчера той донесе и две везани кърпи, бродирани от неговата майка Лучия Котобан, които по румънски обичай бяха поставени върху дървения кръст пред храма.
Точно в 11 ч от площада пред "Св.Троица" потегли литийното шествие, водено от владиката. Редом с него крачеха депутатът Адриан Райков и председателят на ОбС и ректор на РУ Христо Белоев, малко след това се присъедини и кметът Пламен Стоилов. 
Хората, които бяха решили да отидат на брега на реката, бяха значително повече от обичайното. Още преди колоната на литията да стигне до понтона, стотици вече бяха запълнили всички свободни пространства. 
Митрополит Наум отслужи водосвет, а след това благослови и поръси със светена вода представителите на властите, застанали до него на площадката, военните от двете почетни роти, част от хората, събрали се за празничния ритуал. Зам.областният Валентин Колев поздрави присъстващите и припомни, че в България този ритуал се прилага от приемането на християнството през 855 година. 
След това настъпи кулминацията - 16-те мъже скочиха във водите на Дунава.
Пламен Атанасов получи сребърно кръстче от владиката и помоли митрополитът да му го сложи на шията. Кметът Пламен Стоилов спази традицията и връчи на младежа хавлиен халат и 100 лева, а от областната управа подаръкът беше икона на св.Богородица Троеручица, рисувана от русенски иконописец, като в два от ъглите има изображения на св.Йоан Кръстител и св.Николай Мирликийски.
Пламен Атанасов е от Русе и се занимава със стрийтфитнес. Студент е в Пловдивския университет, където се подготвя за учител по физическо, но в момента е прекъснал следването. Тази година той се оказа по-бърз в надпреварата за ваденато на кръста от неколкократните победители в предишни години ММА боеца Светлозар Савов и Теодор Цветков, известен с множеството си благотворителни плувни акции в полза на работещата за построяване на басейн за рехалибитация на деца с увреждания фондация "Александър Русев".