Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст. На 28 декември 2018 г. той беше приет във ВМА в тежко състояние.

"Иван Ласкин беше мъжкар и ще ни липсва. Това заяви пред БГНЕС депутатът и бивш министър на културата Вежди Рашидов по повод кончината на актьора.

„Той беше известно време на лечение при моята съпруга в Пирогов, след това беше преместен във ВМА. За съжаление той не излезе от кома. Иван е от знаковите хора, които ще ги запомним. Той беше прям и казваше всичко директно. Такива хора винаги са на ръба да бъдат отричани, но това са и хората, които са запомняни“, смята Рашидов.

Много малко са хората, които винаги могат да изговарят истината директно, но според Рашидов Иван Ласкин е именно такъв.

„Той носeше таланта си от дете. Иван е от типа на странните, но талантливи чешити. Изключително предан като приятел и мъжко момче. Ще ни липсва много! Светла му памет!“, каза още Рашидов.

Иван Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди филми. Звездата му изгрява през 1986 г. с детския сериал „Васко да гама от село Рупча”, в който той играе главната роля и го превръща в най-популярното момче у нас.

Завършва НАТФИЗ през 1994 г. в класа на проф. Здравко Митков. Играл е в десетки български игрални филми, сред които „Васко да Гама от село Рупча“, „Честна мускетарска“, „Вагнер“, „Хайка за вълци“, „Дунав мост“ и „Магьосници“, „Колобър“, „Наричаха ме чичо“, „Църква за вълци“, „Най важните неща“, „Грях“, „Стъклената река“ и в около над 20 европейски и американски продукции от периода 1989-2007. Започва професионалната си театрална изява на сцената на театър „Сълза и смях“ през 1991.

Играл е на сцените на почти всички софийски театри. От 1997 до 2014 г. играе в театър „Българска армия“. На сцената на ТБА е известен с ролите си в постановки на Кр. Спасов, К.Азарян, Н. Ламбрев, С. Москов. През 2009 г. участва в пиесата на Захари Карабашлиев - „Неделя вечер“, реж. Здравко Митков. Иван Ласкин е един от актьорите, които имат и изявена гражданска позиция.

Занимава се с продуцентска дейност и участва в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България. Има семейство с актрисата Александра Сърчаджиева.

Най-вероятно Иван Ласкин да бъде погребан в Алеята на творците в Централните софийски гробища.

Поклон пред светлата му памет!