Билбордът край главен път Е-79 в Кресненското дефиле, на който привечер на 2 януари загина човек, е потенциално опасен, намира са само на 1.5 метра от електропровод, по който тече 20 киловолта ток, установи репортерска проверка на БГНЕС.

В 17 часа на 2 януари при сменяването на рекламно пано на билборда загина 45-годишният Борислав Б. от Благоевград. Мъжът работел на високия 8 метра билборд, при поставянето на металната лайсна, която го заключва, тя се доближила до една от жиците на електропровода, и макар, че не ги докоснала, се е образувала волтова дъга. Мъжът се разтърсил от токовия удар с напрежение от 20 000 волта и паднал на земята, точно до основата на билборда. Загина на място.

По електропровода тече ток, който захранва заработилата преди година и половина отново след поне 15-годишна пауза единствена бензиностанция в Кресненското дефиле. На метри от последния стълб се намира трафопост, който понижава получаваното електричество до 220 волта.

За поставянето на билборда има издадено разрешение от АПИ, който е стопанин на Е-79 и се намира в неговия сервитюд. Как е издадено то е отделен въпрос, след като е видно, че проводниците на 20-киловолтовия електропровод са съвсем близо до рамката на билборда. Същият е заземен, за да не си индуцира електричество по рамката му.

Днес в основата на билборда има поставен букет хризантеми в памет на загиналия, който го обслужвал, както и разкъсана от вятъра полицейска лента, с която бе оградено местопроизшествието.

За поставянето на билбордове край главни пътища и магистрали отдавна се води полемика заради това, че е възможно те да разсеят водачите на преминаващите МПС. Но за всеки билборд на АПИ се заплаща наем.