Електронната система за винетките има трудности и технически проблеми. До края на седмицата ще бъдат инсталирани устройства на граничните пунктове. Това заяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов след среща в Министерски съвет с премиера, регионалния министър и кметове, предаде репортер на БГНЕС.

В момента се разработва софтуер към банкоматите, откъдето ще може да се закупуват винетки. Очаква се услугата да заработи до дни.

На въпрос, ако през гратисния 15-дневен период, който даде АПИ, шофьорите бъдат хванати без винетка, Глосов обясни, че ще може да се закупи от патрулиращите коли и няма да има глоба за шофьорите.

Патрулните полицаи също ще окажат съдействие как се закупуват винетки през телефона.

На въпрос дали има виновни, Глосов така и не даде конкретен отговор дали ще се накаже изпълнителят. „Това е въпрос на уточнение кой е допуснал грешката и дали ще бъде санкциониран. В момента не мога да ви кажа чия е вината“, заяви шефът на АПИ. На този етап няма и яснота колко са загубите за АПИ заради хаоса с винетките.

По отношение на решението общините да решат кои пътища да поискат отпадане на винетките, от Пътната агенция заявиха, че ремонтът по поддръжката за съответния участък ще се поема от самата община.