Първо поевтиняване на жилищата в Русе от три години насам отчете националната статистика през третото тримесечие на миналата година. За периода юли-септември цените на апартментите падат с 1.3 на сто. Намалението при новото строителство е с 0.4%, а на старото - с 1.4%. Данните на статистиката потвърждават впечатленията на русенски брокери на недвижими имоти, според които търсенето на нови апартаменти остава изключително слабо, а купувачите са в привилегирована позиция да изискват по-ниски цени. В ситуация на постоянен спад на населението и продължаващо строителство на нови жилища, е трудно да се очаква, че в някакъв скорошен момент търсенето ще надвиши предлагането.
На годишна база жилищата продължават да поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по кредитите за периода. В сравнение със същото тримесечие на предходната 2017 г. цените са с 6.6% по-високи.
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на септември 2018 г. достига 1124 лева (575 евро на кв. м). 
Според данните на статистиката, покачването на цените в последните години идва повече от поскъпването на старото строителство - с 26.74% за последните три години. Новите жилища вдигат цената си само с 16.42 на сто. Което е достатъчно да си останат с около 200 евро на квадрат по-скъпи в сравнение със старите панелки от времето на соца. 
Цените на жилищата в Русе удариха тавана през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите. Сега, според последните данни на БНБ, за дългосрочните ипотечни кредити в лева банките искат вече към 4% годишно.