Български превозвачи ще протестират в Брюксел на 10 януари, когато транспортната комисия на ЕП гласува т.нар. пакет „Мобилност". Всички български асоциации в сферата на тежкотоварните автомобилни превози ще се включат в пътуването до белгийската столица, съобщи в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

„Основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Нашата идея е всички евродепутати да се запознаят с последствията от този пакет, а не без да знаят какво гласуват цели парламентарни групи просто да вдигат палци нагоре и надолу“, смята Димитров.

Браншът е убеден, че с измененията в пакета няма никакъв социален ефект за водача на всеки три или четири седмици както е записано да се връщат в“ експлоатационния център на превозвача по страната на регистрация“. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо че фирмата може да има бази в Европа.

Друг текст, срещу който протестират нашите фирми е „равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място“. Това означава шофьор, който е определена държава да получава минималната ставка за съответната страна.

„Дотук звучи много добре. Но на практика - ако българска фирма извършва услуга между Франция и Германия, в месеца 720 часа шофьорът ще бъде на територията на една от двете страни. При средна ставка 10 евро на час, това означава, че той трябва да получи от българския си работодател 7200 евро командировъчни. Никой шофьор - нито във френска, нито в немска фирма, взима тези пари. Взимат между 2000 - 2400 евро, колкото и нашите шофьори“, обясни Димитър Димитров.

Ако пакетът бъде одобрен в този си вид, голяма част от българските превозвачи ще бъдат принудени да се пререгистрират в други страни от ЕС. От това ще загуби единствено бюджетът и икономиката на България“, убеден е изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

След гласуването в транспортната комисия на ЕП, пакетът ще влезе за гласуване и в пленарна зала. Оттам идва ред и на триалога Европейска комисия – отново Европейски парламент - Съвет на Европа, където пак ще се чуе мнението и на българския транспортен министър Росен Желязков.

„Битката продължава, нещата са много динамични, непрекъснато се добавят и махат текстове. Като пример докладчиците са върнали за повторно прегласуване дали превозното средство да се връща у дома“, смята Димитров

В Брюксел ще бъдат само тежкотоварни превозвачи, автобусите няма да се включват в протеста, но изцяло подкрепят колегите си. Браншът е в готовност всеки един момент да излезе на улицата, когато се наложи, заяви за БГНЕС председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, която също е убедена, че промените в пакта ще доведат до срив в приходите на икономиката ни.

В протеста ще участват още превозвачи от Полша, Унгария, Румъния и Литва, които са потвърдили официално. Други евентуални участия ще има от Хърватия, Словения, Латвия и Естония. Протестите се подкрепят и от Ирландия и Малта, само Португалия в последния момент е променила решението си и според Йордан Арабаджиев това се дължи на факта, че всеки търси бизнес интересите си, а така нареченият план Макрон ще направи конкуренцията от Източна Европа значително по- слаба.

"Ще пеем, ще говорим, искаме да информираме и обществото на Белгия по какъв начин са конструирани тези текстове и как под претекста, че това всичко е в полза на шофьорите, на социалните права, се приемат текстове, които целят да унищожат транспортния бизнес в Източна Европа", заяви за БГНЕС Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

Протестиращите превозвачи ще бъдат последователни в действията си и ще изчакат да видят какво ще реши транспортната комисия, каза още той.