Списъкът на търговски обекти в Русе, които подлежат на запечатване от данъчните в срок до 30 дни, набъбва с два фризьорски салона и магазин на площад "Св.Троица", показва справката на НАП. Това са първите фризьори, ударени от данъчните, в нарушение са хванати салони на ул."Болярска" и в бл."Вида".
Приходната администрация явно не смогва с налагането на санкцията и списъкът продължава да набъбва, тъй като новите обекти са повече, отколкото отпадналите поради изтърпяване или отмяна на наказанието. Към вчерашна дата в него фигурират 40 търговци от областта. В списъка попаднаха някои емблематични за Русе ресторанти и други заведения.
Налагането на нарушителите на принудителната административна мярка "запечатване на обект" за срок до 30 дни се прилага само в няколко случая. Първата група от тях е за неиздаване на касова бележка, "пропускане" на ежедневното отчитане на оборотите от продажби или когато търговецът използва фискално устройство, което не отговаря на изискванията за одобрен тип или няма изградена дистанционна връзка с НАП.
Втората група нарушения са свързани с използването електронни системи с фискална памет, които не са от одобрен тип или са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти.
При прилагане на принудителната административна мярка "запечатване на обект" се забранява и достъпът до обекта или обектите на лицето, а наличните стоки в тези обекти и прилежащите към тях складове се отстраняват. 
Търговците често обжалват тези актове, така че запечатването може да се забави с месеци или да бъде отменено от съда.