Старши разследващ полицай в Областната дирекция на МВР Добрин Харалампиев спечели наградата Полицай на годината 2018, учредена от МВР и фондация „Доверие и закрила“. 38-годишният криминалист е номиниран от конкурсна комисия към дирекцията за постигнати високи професионални резултати през годината и е одобрен от комисията в София измежду много други негови колеги от страната.

- Г-н Харалампиев, очаквахте ли да спечелите приза Полицай на годината 2018? 
- Не и бях много изненадан, когато ръководството на Областната дирекция на МВР ми съобщи, че на 13 декември трябва да съм в София, защото съм определен за носител на този приз. Определено въобще не съм предполагал и не съм мислел, че точно аз мога да стана Полицай на годината 2018.
- Какво е чувството да сте признат на №1 в професията?
- Изключително хубаво е да бъдеш оценен за №1 в професията, но това не е награда само за мен, а за целия екип в Криминална полиция, защото без тях аз не мога да направя нищо. 
Заедно сме като скачени съдове
колегите получават информацията за престъплението, започват да разкриват, а аз обективирам техния труд, като довършвам разследването.  
- Представете се накратко - откъде сте, какво сте завършили?
- През 1998 година завърших гимназията "Христо Ботев" в Русе и после бях приет специалност право в Юридическия факултет към Русенския университет. 2004 година се дипломирах като юрист и влязох за шест месеца в казарма, първо в Школата за запасни офицери в Плевен, после в Казанлък. След уволнението си подадох документите за работа в полицията и от март 2006 година бях приет за разследващ полицай във Второ районно управление, а от 2017 година станах старши разследващ полицай в Областната дирекция на МВР.   
- Как решихте да се насочите към полицейската професия?
- През 2002-2003 година, когато бях в четвърти курс, преподатателят ни проф.Иван Савов четеше лекции по разследване на престъпления. За мен 
те бяха много интересни и постепенно се запалих по полицейската работа
Професорът постоянно ни обясняваше, че можем да упражняваме придобитите във факултета знания и в полицейската професия и твърдо реших, че моето призвание е разследването на престъпления. Като завърших, въобще не мислих да стана адвокат или съдия и след казармата веднага си подадох документите в дирекцията на МВР. 
- Как близките ви приеха този избор?
- Тогава все още живеех при родителите си и от двамата получих пълна подкрепа да стана полицай, да нося оръжие и да бъде под пагон, както е прието да се казва.
- Вие имате дейно участие в разкриването на три убийства в Русе през тази година, включително и в най-нашумялото - убийството на Виктория Маринова. С какво ще запомните това разследване?
- Тази година 
участвах в разкриването на пет убийства
Първо през януари внук наръга смъртоносно дядо си в блок "Бисер" на улица "Доростол". Второто убийство стана броени дни след това в блок в "Здравец Север", където тъща преби до смърт зет си с бухалка. През лятото внук уби с юмруци баба си в Голямо Враново, после стана убийството на Виктория Маринова и в началото на ноември двама мъже се скараха в Сваленик и в бой помежду си единият уби другия с юмруци и ритници.
На въпроса ви с какво ще се запомни разследването по убийството на Виктория Маринова ще отговоря, че за него се хвърли много труд. Няма как да обясня какво точно направихме аз и колегите ми да стигнем до извършителя, но това са няколко денонощия къртовски труд. Тогава почти не бяхме се прибирали по домовете си, аз 
имах две раници с дрехи в стаята, преобличах се на място и продължавах работата
Тук ще изясня, че на третия ден имахме съмнения, че убиецът е Северин Красимиров, но за самото доказване на вината ни бяха необходими още четири денонощия, защото първо изследвахме ДНК профила на Виктория, после изолирахме неговия ДНК профил, след това направихме претърсване в дома му и накрая вързахме неговия профил с открития на местопроизшествия и чак тогава доказахме, че той е убиецът.   
- Може ли да се каже кое беше решаващо за разкриване на убийството и задържането на Северин Красимиров?
- Най-вече бързината, с която бяха направени ДНК експертизите, защото имахме профили, много веществени доказателства, които трябваше да се изследват и накрая колегите в Националния институт по криминология и криминалистика направиха всичко възможно да ни потвърдят съвпадения на профилите, които имахме от произшествието с профила на Северин.
- Как се отразява общественият натиск в такива случаи?
 - Изключително негативно. 
Във Фейсбук се изписаха много неверни неща и до ден днешен има твърдения, че убийството е дело на военните, на американците, на извънземните дори
защото жената била разследващ журналист и била убита заради разследващи материали. На практика обаче никой от обществото не ни помогна.
- В професионалните среди сте известен и с големите си успехи срещу наркоразпространението в града. Как стои Русе по отношение на дилъри и наркозависими в националната класация?
- Русе е някъде около средата и под нея в националната класация по отношение на дилъри и наркомани, защото тук няма такива големи групи, свързани с наркоразпространението, както е в Бургас, Слънчев бряг и на други места. В Русе отделни лица купуват дребни количества дрога, за да изкарат лесна печалба, но ние ги знаем и ги задържаме. Най-голямото ми разкрито количество дрога бе на 1 ноември миналата година, където в маза на блок открихме 900 грама амфетамин, 850 грама кокаин и 2.5 кг марихуана за около 80 000 лева.
Там
открихме и тротилова разфасовка от 400 грама със запалка, която може да събори цял блок
През тази година най-големият ми наркоудар беше в оранжерия в Мартен, където намерихме 25 кг марихуана за хиляди левове. 
- Може ли да се опише профил на престъпника според това с какви точно незаконни дела се занимава?
- За по-тежките и големите престъпления това е много трудно, защото те се извършват строго индивидуално. Профил може да се създаде за телефонните измамници и за дребните кражби. 
- А има ли разлика между различните поколения престъпници, стават ли младите по-безскрупулни, по-арогантни, по-безчувствени и по-жестоки към околните?
- От 3-4 години 
младите са изключително арогантни и нагли
Това са младежи на възраст от 17 до 20 години, на които масово не им пука, че се намират в сграда на полицията, че пред тях стоят полицейски служители и трябва да изпълняват нарежданията им. Държанието им е изключително безскрупулно, не изпитват никакво съжаление към тези, които малтретират и се държат много жестоко с околните. Напоследък такива безобразия влизат в новините на телевизиите и всички граждани виждат какво поколение расте.   
- За вашата професия е известно, че се случва да се работи денонощно, за да не "изстинат" следите и виновните да бъдат задържани. Каква е продължителността на най-дългия ви работен ден?
- Понякога се налага да издържа без сън по 70-80 часа, за да може делото за заловения престъпник да влезе за мярка в съда. Ако попитате как издържам, отговорът е - въпрос на тренинг.  
- Как семейството ви приема отсъствията от дома?
- Трудно им е на всички. Съпругата ми често стои сама с 5-годишния ни син и дъщеря ни на 1 година и 8 месеца. Но всички знаят, че това което правя на работа, е правилно и полезно за обществото.
- Как си почива един ловец на престъпници? Имате ли хоби, какво правите в свободното си време? 
- Свободното си време прекарвам с децата - излизаме на разходка или гледаме филмчета. Тогава си почивам напълно и се разтоварвам напълно от ежедневието по разкриване на престъпления. 
Хобито ми е бране на гъби, без трюфели, но това става, когато имам време. Винаги тръгвам с баща си по планини и гори и берем гъби.
- Благодаря ви и щастлива Коледа.
- Да бъде!