Специално съвременно лечение в Университетска болница „Медика“ предотврати парализа на възрастен мъж след получен инсулт. Вчера 74-годишният пациент бе изписан и си тръгна без чужда помощ.
Болният е приет по спешност на 13 декември, след като повече от денонощие чакал изтръпването и слабостта в десните му крайници да отшумят от само себе си. Вместо това ръката му спира да се движи, а кракът отслабва още повече и човекът не може да ходи.
Тъй като от проявяването на първоначалните симптоми на инсулта са минали не 4 часа, което е оптималното време за медицинска интервенция, а няколко пъти повече, възможностите за терапевтична намеса на медиците са силно ограничени.
След клинично обсъждане с дежурен инвазивен специалист се взема решение да бъде извършено спешно ендоваскуларно лечение - поставяне на специален стент, който преодолява стеснение на кръвоносен съд. Изследване открива проблемния участък във вътрешната сънна артерия, в който лекарите поставят саморазгъващ се стент последно поколение. Ефектът е моментален - пациентът веднага раздвижва обездвижените десни крайници, а няколко дни по-късно е възстановен и изписан.
Провежданото в Русе ендоваскуларно лечение дава шанс на потърпевшите от инсулт да се възстановят напълно, посочиха от УМБАЛ „Медика“. Всеки, който усети симптомите на инсулт - изкривяване на лицето, слабост в крайниците и нарушение в речта, да потърси незабавно медицинска помощ, защото до четвъртия час това състоание е лечимо, препоръчаха от здравното заведение.