С нов апарат за рехабилитация в Университетската болница „Канев“ ще помагат за възстановяването на деца с детска церебрална парализа или претърпели тежки травми на крайниците. Вчера за първи път новият апарат беше приложен върху 8-годишен пациент с детска церебрална парализа. По думите на лекарите процедурата е изключително щадяща и безболезнена, като децата усещат само едно гъделичкане.
„Тези деца, както и децата след травми, се нуждаят от продължителна непрекъсната рехабилитация. За тях всяко движение е трудно. Ударно-вълновата терапия е част от рехабилитационната програма. Задачата на този апарат е да релаксира спастичната мускулатура и заедно с други рехабилитационни мероприятия да постигнем самостоятелни движения, да се подобри походката на детето и стойката“, каза д-р Юлия Манойлова от отделение „Физикална и рехабилитационна медицина“.
Процедурите са напълно безплатни за малките пациенти. Единственото условие те да са навършили 2 години. Обикновено са достатъчни от 3 до 5 процедури на зоната, а ефектът се задържа до 4 седмици
Апаратурата е дарение от „Българската Коледа“ и е поредният жеста на благотворителната инициатива към русенската болница. „Аз лично съм благодарен на всички хора с добри сърца, участвали в тази кампания за набиране на средства. Идеята и целта е да се подобри животът и дадем шанс за по-добър живот на всички тези деца“, сподели доц.Александър Парашкевов, изп.-директор на УМБАЛ „Канев“.
И тази година болницата е кандидатствала за нова апаратура от „Българската Коледа“, отново насочена към лечението на деца с увреждания.