Първият в Русе виртуален музей вече е факт. Той представлява холограмна пирамида, намира се във фоайето на Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" и е създаден от екип от преподаватели и ученици в партньорство с Русенския университет. 
Вчера музеят, който свързва миналото от архивите с бъдещето на цифровизацията, бе открит официално. Заедно с него екипът е създал и информационен киоск, който е разположен пред входа на гимназията - инфоточката работи от септември. 
Идеята е на зам.-директорката на ПГИУ Калина Пенева, по нея творческият отбор е работил близо година, като ръководител е била доскорошната директорка на гимназията Румяна Белчева. Това разказаха вчера двама от екипа - дванадесетокласникът Мартин Джуров и Петър Мишев от 11 клас. Всички заедно са разработили концепцията и са очертали параметрите на фактите, съставящи същината на музея. Проектът се реализира с подкрепата на фондация "Русе - град на свободния дух", уточниха от екипа. 
Най-трудната част беше да подберем от многобройните факти за гимназията и за историята на икономическото образование в града, призна Мартин Джуров. Момчетата, които са в 11 и 12 клас, в момента обучават следващите екипи от 9 клас, които ще попълват и актуализират информацията, уточни Калина Пенева. 
Новата директорка на ПГИУ Анелия Георгиева, която зае мястото на Румяна Белчева след спечелен конкурс, поздрави екипа и възможностите, които дава той за допълване на учебния процес.