Публикация на "Утро" от сряда за две катастрофи с пострадали хора за три дни на опасното кръстовище край "Джъмбо" накара Окръжна прокуратура да се самосезира и да провери опасния участък.
Ще бъде обобщена информация за броя на катастрофите, пострадалите хора и причинените материални щети в този район. Ще се анализират причините за произшествията и при наличие на основание, ще бъде изготвено предложение за реорганизация на това кръстовище и за промяна на режима за преминаване през него, уточни окръжният прокурор Георги Георгиев.
Кръстовището на изхода на Русе за Разград, където се вливат пътищата от Средна кула и Кубрат, се превърна в руска рулетка за преминаващите автомобили веднага след откриването си. Особено рисковано е завиването наляво за излизащите от паркинга на „Джъмбо“ и спускащи се към града коли. Точно при тази маневра стават най-много сблъсъци.
Заради честите катастрофи, само по чудо разминавали се досега без загуба на човешки живот, общинският съвет в Русе и местната комисия по безопасност на движението излязоха с официално предложение там да бъде изградено кръгово кръстовище. Това автоматично убива скоростта и на практика свежда до нула вероятността от инциденти. През октомври миналата година Дончо Атанасов, тогава все още шеф на Пътната агенция, огледа проблемното място и заяви, че през 2018 година ще има решение на проблема. Годината вече си отива, а проблемът не е помръднал, само се задълбочава.
Далеч по-рано, през март 2016 година, бившият началник на КАТ и действащ адвокат със специализация по транспортни дела Ангелин Колев направи чрез „Утро“ предложение, което да облекчи ситуацията до вземане на решение за окончателното обезопасяване чрез кръгово или светофари.
Според адвокат Колев монтираният на 200 метра преди кръстовището знак е неясен и обърква шофьорите, които пътуват в посока Разград. По правилник те се движат в дясната лента, в последния момент виждат, че тя е за завиване надясно и се престрояват в средната лента, за да продължат направо. В същото време шофьорите, които изчакват на кръстовището да завият към града, мислят, че тези коли са за Средна кула или за „Джъмбо“ и потеглят. Така никой няма време за реакция и колите се врязват една в друга. Според статистиката всички удари са точно в средата на кръстовището.
Това може да се коригира, ако върху трите стрелки на знака, които показват посоките за движение надясно, направо и наляво, се изпише Средна кула, Разград и Кубрат. Това ще предотврати катастрофите, тъй като шофьорите отдалеч ще се престроят в средната лента за Разград и ще бъдат забелязвани от изчакващите водачи, предложи адвокат Колев. 
И въпреки че реализацията на идеята е лесна, евтина и потенциално ефективна, никой дори не си мръдна химикалката.