Европейската комисия одобри 210 млн. лв. от оперативната програма "Региони в растеж" да бъдат прехвърлени за ремонт на образователната инфраструктура, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата се прехвърлят от ресурса, определен за обновяване на 39 големи града в страната и по-скоро от бюджета за подобряване на енергийната инфраструктура. За обновяване на градовете са предвидени над 1.64 млн. лева. Четири години след началото на програмния период реално изплатени са по-малко от 39% от сумата.

Така 210 млн. лева от парите за ремонти в големите градове отиват за обновяване на образователна инфраструктура. Общо за това преди прехвърлянето бяха предвидени 224.7 млн. лева. Целта на прехвърлянето е да се постигне по-високо ниво на качеството на образование в градовете, определили най-високи нужди в рамките на инвестиционните си програми, се казва в съобщението. Така се покрива и недостигът от средства по вече сключени договори за ремонт на училища и детски градини в големите градове.

В момента се ремонтира базата на общо 442 детски градини, основни и средни училища и университети. Изпълнението на 7 от проектите на обща стойност 12.2 млн. лв. вече приключи. В резултат 5716 души се обучават и работят в модернизираните 21 образователни институции, информира министерството.