Казаха ни, че по Коледа стават чудеса. А нашата мечта е да съберем необходимите средства и да посетим дори само няколко пъти центъра за деца с увреждания RIBEM в Турция. Пожелаваме си за Коледа най-вече да сме здрави, нашето усмихнато дете Боби да има наистина някакъв напредък и да бъде по-самостоятелен за себе си. Това споделя Миглена Великова - майката на 3-годишния Божидар Бориславов Бонев, който страда от детска церебрална парализа. Въпреки тежката диагноза, клиника в Истанбул дава надежда Боби да проходи и да има нормално детство. Момченцето е едно от децата на „Българската Коледа“, а благотворителната кампания втора поредна година помага за рехабилитацията му.
Боби е 
изключително лъчезарно и енергично дете
но заради заболяването си има неша, на които все още не може да се радва. Към момента е невъзможно да тича на воля с другите деца, да играе на топка. Благодарение на инициативата „Българската Коледа“ той ежедневно ходи на рехабилитация и състоянието му се подобрява, а това е шанс да стане самостоятелен. 
Момченцето се ражда в седмия месец едва 1300 грама.
Беше една неделя, в която бях с много високо кръвно, като дотогава имах нормална бременност, без никакви оплаквания, дори не знаех, че имам високо кръвно. В продължение на 24 часа не успяха да го смъкнат с медикаменти и системи и се наложи да се направи спешно секцио. Боби имаше престой 46 дни в неонатологичното отделение в АГ болницата. През този период беше много трудно, защото само два пъти имахме право в седмицата да го виждаме, а баща му веднъж успя, през останалото време само на снимки. Шокът е доста голям, защото знаеш, че имаш дете, а всъщност го няма, обяснява Миглена. 
След продължителния престой в болницата Боби се прибира вкъщи при мама и тати, но радостта на младите родители е за кратко. Само след месец те са подложени на ново изпитание. 
Беше пак една неделя и Боби много плачеше. Заведохме го на лекар, но трябваше да чакаме за специалист тук и затова решихме спешно да пътуваме за София. Там му беше направена операция от ингвинална херния. 
Тази интервенция се оказа животоспасяваща
тъй като е имал заклещен тестис, който е некротизирал, разказва майката на момченцето. 
Младите родители си мислят, че кошмарът им свършва дотук, но животът им се преобръща, когато Боби е на 6 месеца. Те виждат, че има забавяне в развитието на детето, а на възрастта, когато другите деца започват да сядат, той няма напредък. Тогава разбират, че Боби не е толкова здрав и започват рехабилитации в Русе, от които обаче има ефект само в началото. Следват посещения при специалисти в клиники в София, а на годинка и четири месеца на лъчезарното момченце е поставена окончателната диагноза: Детска церебрална парализа - квадрипареза-средна степен. Оттогава той посещава кинезитерапевтичния салон „Хигия-КТ“ в Русе всеки ден по един час, за което „Българската Коледа“ помага на семейството. 
А за да порасне Боби и да стане самостоятелно дете, е необходимо редовно да ходи на рехабилитация и да работи със специалисти. 
Ежедневните процедури оказват благотворно влияние върху физическото му развитие
В началото той е имал проблем с ръчичките, но след първите два курса на рехабилитация вече борави с тях. Тепърва се опитват да оправят и равновесието на Боби. Всекидневната рехабилитация обаче струва по 20 лева на ден, а кампанията спътник в лечението на Боби отпуска средства, които стигат за около 4-5 месеца посещение на рехабилитационни процедури. 
Това са около 400 лева на месец, а дарените средства от „Българската Коледа“ са голямо облекчение и сме много благодарни, споделя майката на 3-годишното момченце. Друго чудо в ежедневието на семейството на Боби е провеждането на тренировки по плуване при треньорите към фондация „Александър Русев“. 
Всяка сутрин в 8 часа го водя на рехабилитация, след което на плуване, а от септември вече посещава и детска градина „Звездица“ в квартал „Дружба“. Следобед вкъщи продължаваме с гимнастика, масажи, разказва ежедневието си 26-годишната Миглена, която е отдадена изцяло на грижите за Боби. В дома си разполагат с ходеща пътека, шведска стена, на която детето много обича да се катери, специализирана проходилка и шини. Младата жена, която е завършила „Публична администрация“, обмисля да започне и работа, след като момченцето вече се е адаптирало в детската градина. 
Не исках да го пусна в специализирана детска градина, защото там има и по-тежки случаи. 
Бях много притеснена, но сега съм много доволна, защото той ходи с желание
Учителките и децата се отнасят с разбиране, харесват го и той тях също. Има си приятелка от групата - Ивайла, която постоянно го посреща и изпраща. А през почивните дни дори търси и пита къде е госпожата, разказва Миглена. 
Боби наистина много обича детската градина и полага старание да не се отличава от връстниците си, доколкото това е възможно. Миглена е категорична, че нейното момченце не е различно и не е усещала предразсъдъци заради това, че той е с детска церебрална парализа. 
Той реално е като другите деца - много е енергичен, постоянно говори, пее, но просто не може да ходи. Много хора дори като видят в количката и му казват да става и да тича с другите деца, споделя младата майка.  
Тя и съпругът й Борислав приемат случилото им се като изпитание, но са категорични, че няма да се откажат и нелеката битка продължава. 
На най-силните хора се дават такива изпитания, но няма как и трябва да се справим. Може би в самото начало бяха най-тежките моменти. Не искахме да приемем, тъй като всеки родител до последно си казва, че на него не може да му се случи това. Вече като беше поставена окончателно диагнозата, свикнахме с тази мисъл, но със сигурност няма да се откажем, казва майката на Боби. Младите родители са мислили и за второ дете, но едва след като Боби постигне напредък и стане по-самостоятелен. 
А центърът за деца с увреждания в Турция 
дава надежда Боби да проходи, да тича на воля с връстниците си 
и да се радва на щастливо детство, каквото всяко дете заслужава. Прогнозите са добри и той може изцяло да проходи, може би с лек дефект в самата походка. Боби напредва всеки ден и нашата битка продължава, казва Миглена. 
И докато за Коледа лъчезарното 3-годишно момченце очаква с нетърпение камион от Дядо Коледа, родителите му се обръщат с молба за подкрепа към всички хора с добри сърца. Семейството се нуждае от средства, за да може да замине за Истанбул, където детето да се подложи на прегледи и изследвания. Първото посещение ще е на стойност 8-9 хиляди лева, а впоследствие ще е ясно колко курса на рехабилитация и евентуално други процедури ще са нужни за Боби, тъй като всяко дете е индивидуално и има своите нужди.
Към добрата кауза за събиране на средства, за да може лъчезарното момченце да проходи, се присъедини и салон за красота „Golden Image“. Всяка неделя до края на годината - 16, 23 и 30 декември, подстригването в салона на ул. „Хан Аспарух“ 10 А (до хотел „Бистра и Галина) ще е с благотворителна цел. 
Всеки, който иска да подкрепи Боби, за да се справи и с това изпитание, и да е едно здраво дете, може да дари средства по банковата сметка на момченцето към Първа инвестиционна банка:
IBAN BG64FINV91501317256064
Титуляр: Божидар Бориславов Бонев
PayPal: [email protected]
Всички можем да помогнем на децата с тежки заболявания, като дарим за „Българската Коледа“ с SMS на номер 1117.