Какво представлява телеграмата и за какво е служела? Що за апарат е грамофонът и как се слуша музика на него? За какво са били нужни стъклените фотоплаки? Що за шапка е ботевското калпаче?
Тези въпроси, отговорите на които прекрасно знае поколението, което е пред пенсия, са крайно затруднителни за днешните деца, които слушат музика и правят снимки с телефоните си. Да запознаят хлапетата с реалиите от ежедневието на миналия век - тази задача са си поставили в Историческия музей, където вчера представиха помагало, което разказва историите на предмети с по-дълга или по-кратка биография. В книжката русенци, които са дарили вещи от домовете си за изложбата „Предметите разказват“, сами са описали историята на даренията си. Така мини разказчета за ютията с въглени, за юзчето - кръчмарска мярка, за ибрика и за дървения автомат въвеждат днешните деца в света на миналото. 
Така за съвременните стават по-достъпни не само реалиите от миналото, но и периодът, свързан с въпросната вещ, обясни директорът на РИМ проф.Николай Ненов. Изложбата е подредена в приземния етаж на музея, а помагалото ще се използва в музейни уроци.