На Коледа 1826 г. във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт избухва бунт. Около 70 кадети превръщат празника в погром - нападат офицерите, изпратени да ги усмиряват, стрелят по един, друг е заплашен със сабя и ударен с дърво, чупят прозорци, хвърлят мебели, трошат стълбища, чинии и чаши стават на хиляди парченца. Причината за буйствата е съвсем прозаична - младите кадети се напиват с eggnog - яйчен пунш, традиционна напитка за Рождественските празници. Преди това те подкупват пазача и вкарват в академията 4 галона от най-евтиното уиски, което успяват да намерят. Бутилките са напъхани в ботуши, джобове на униформи, под дюшеци и одеяла. На Бъдни вечер го смесват с яйца, мляко и подправки и... веселбата се превръща в бунт.
Алкохолът в Уест Пойнт е забранен в началото на 20-те години на 20 век. Академията се управлява строго от полковник Силванус Тайър, който много държи на дисциплината. Ако кадет бъде хванат пиян, наказанието е арест и изгонване от военното училище. Бъдещият лидер на Конфедерацията Джеферсън Дейвис обаче няколко пъти успява да мине между капките. Докато завърши академията през 1828 г., той често късно вечер тайно отива в близките кръчми и пие с приятели до среднощ. След това всички се прибират тихо и незабелязано в академията, като в един от тези случаи той едва не загива, падайки от прозореца, през който се опитва да се промъкне в сградата. Дейвис е и един от героите в Коледния бунт, но отново му се разминава, както и на бъдещия генерал Робърт Е. Лий, за разлика от 19 други кадети, които са изгонени.
Яйченият пунш е любим не само на кадетите. На 31 декември 1859 г. в „The Chicago Press and Tribune“ излиза статия, която започва с изречението: „Яйченият пунш управлява страната днес“. По-нататък пише, че след като порядъчно се почерпили с традиционната коледна напитка някои от членовете на Камарата на представителите едва на обяд се появили в Конгреса, а други дори не успели да стигнат дотам. В Балтимор пък съществува традиция младите мъже да гостуват на приятелите си в първия ден от новата година и във всеки дом ги черпят с чаша яйчен пунш. Ако имат много приятели, и чашите са много, и пиянските скандали са много.
Любимият първи президент на Щатите Джордж Вашингтон също много обичал яйчен пунш и черпел с него гостите си в имението в Маунт Върнън. Дори сам измислил рецепта, на която издържали само най-смелите, защото към 12 яйца, разбити с една дузина лъжици захар и мляко, той добавял половин литър бренди, по 250 мл уиски и ром и около 120 мл шери. Още един американски президент - 34-ият, Дуайт Айзенхауер имал своя рецепта за любимото празнично питие, като той го предпочитал с бърбън и сметана.
Впрочем в далечните вече социалистически години, когато в българските магазини изборът на алкохол беше сведен до няколко вида, добрите домакини през лятото правеха ликьор от вишни, по-популярен като вишновка, а зимата и най-вече за Коледа - яйчен ликьор. Същата напитка, която по света е известна като яйчен пунш или егног.
Повечето кулинарни историци са единодушни, че първообразът му е средновековната английска напитка posset. Според Оксфордския речник на английския език това е „напитка от горещо мляко с добавен ейл, ликьор или друг алкохол, често подсладена и с подправки“. Още през 13 век средновековните монаси във Великобритания са известни с горещата си яйчена напитка, в която пускали смокини. Според Фредерик Дъглас Опи, професор по история на храните в Бабсън Колидж, поради високата цена на млякото, яйцата и алкохола напитката е зимно питие на британската аристокрация и се използва за вдигане на тост за здраве и успех на празници.
Първоначално тя е предпочитана от 1% от населението в Стара Европа, но не отнема много време, преди от домовете на богатите аристократи да премине и в обикновените домове, че и да прескочи континента, пише Сайръс Роувърс от Arousing Appetites. Заселниците в Новия свят притежават земя и добитък, сами си произвеждат яйцата и млякото, но брендито и шерито остават европейски лукс и те го заменят с много по-евтиния ром от съседните Кариби. Първата известна рецепта е от 1775 г. През 19 век яйченият пунш е социална напитка и почти винаги се прави в големи количества. Сервира се на празници и както неизвестен автор отбелязва: „Коледа не се празнува правилно, ако не е приготвен яйчен пунш, с който да се почерпят всички гости...“. Дълго време пуншът се пие горещ, като подобни рецепти се публикувани и в кулинарно списание от 1917 г.
Яйченият пунш става хит по време на Сухия режим в Щатите (1920-1933 г.), когато алкохолът е забранен. През 1921 г. списание „Good Housekeeping“ пише: „Повечето хора биха се радвали да имат яйчен пунш един път в годината, на Коледа, за да могат да поканят приятелите си, като избягат от орловото око на комисарите по забраната. Подобно на всички забранени плодове, яйченият пунш вече изглежда особено привлекателно“. През 50-те и 60-те години в магазините започват да се появяват бутилки с яйчен пунш, някои са с алкохол, други - не. А в последните години традиционната напитка за Коледа се произвежда в милиони литри от различни компании, макар че приготвянето й в домашни условия не е трудно.
Английското име на яйчения пунш е егног (eggnog). Пълна мистерия е как от posset се е превърнало в eggnog, макар че има много теории. Една от тях твърди, че nog идва от nogin, което означава дървена чаша, в която са сервирали напитката. Според друга теория eggnog еволюира от две жаргонни думи, използвани в колониален Ню Йорк, Чикаго, Чарлстън и други градове, където наричали рома грог. В кръчмите сервирали рома в малки дървени резбовани чаши, наречени ногис. Така напитката от egg-n-grog с течение на времето се превърнала в eggnog и това име напълно се утвърдило до края на 18 век.  
Основната рецепта пък не се е променила от онова време - яйцата се разбиват със захар, мляко, сметана и някакъв твърд алкохол. Това е основата, която позволява различни вариации в зависимост от вкуса и фантазията. Подобни коледни напитки има освен в Европа, Щатите и Канада и в Латинска Америка. В Мексико например празничната напитка е известна като ромпопе и има аромат на ванилия. В Пуерто Рико хората се наслаждават на кокито - пунш с кокосово мляко, а в Перу го правят с перуанското бренди, наречено писко.

Яйчен пунш

Необходими продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. сметана
50 мл ром
50 мл уиски или бърбън
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците. Към жълтъците се добавя 1 ч.ч. захар и се разбива с миксер на високи обороти, докато се получи пухкава бледожълта пяна.
Белтъците се разбиват с щипка сол и постепенно се сипва и втората чаша захар. Разбиването продължава, докато се получи гъст сняг. Прибавя се внимателно с шпатула към разбитите жълтъци.
Към получената жълта пяна на тънка струйка се добавя алкохолът бавно и внимателно. По същия начин се добавя и прясното мляко, а след това и първата чаша сметана.
Втората чаша от сметаната се разбива в отделна купа, докато придобие пухкав вид. Добавя се към сместа, като се разбърква на ръка. Готовият пунш се слага в хладилник за няколко часа. Преди поднасяне всяка чаша се поръсва с щипка настъргано индийско орехче или канела.