Около 200 000 лева са заложени в общинския бюджет за следващата година, за да стартира пилотно проект за монтиране на филтри и инсталации за пречистване при горене на твърдо гориво в замърсен район на града, определен след изследване. Това съобщи кметът Пламен Стоилов на вчерашното заседание на общинския съвет.
За да има ефект от подобни действия обаче, трябва да има нетърпимост от всички граждани. Не бива от етажната собственост да се позволява да се горят гуми, отпадъци от промишлено производство, посочи Стоилов. 
По отношение на автомобилите, откъдето идва 1/3 от замърсяването, също ще има мерки.
Повишаването на данъка в компонент екология не би решил изцяло проблема, но ще допринесе за подобряването му. Що се отнася до промишлените замърсители, ще бъдем безкомпромисни, като няма да се допускат производства, които замърсяват околната среда. Основен приоритет в работата на администрацията е в сектор екология и чиста околна среда, заяви кметът. 
Повод за изказването му стана констатацията на общинския съветник от БСП Никола Михайлов, че социалистите не са удовлетворени от отчета на кмета за третата година от мандата му в раздела за чистотата на въздуха.
Стоилов беше категоричен, че това, което не бива да се прави, е да се спекулира и политизира с въпроса за околната среда. Той отбеляза също, че във връзка с отрязаните евросредства за по-чист въздух, се влиза в съдебна процедура и ще се търсят интересите на общината докрай, за което „Утро“ писа. Това е незаконосъобразно и нечестно към гражданите на Русе решение. Изпратена е вече писмена жалба, като искаме и спиране на програмата, заяви Стоилов. 
Той беше категоричен, че не бива проблемите с екологията да се решават на лобистки принцип. 
Директно си позволявам да критикувам министъра по отношение на глобите, които ще се налагат на кметовете за допуснато замърсяване на въздуха. Държавата да си стъпи на мястото и да си изпълнява мерките. Не може местната власт да решава сама проблема със замърсяването от промишлените предприятия, каза още той. 
А иначе вчера Русе отново беше с най-мръсен въздух по показател фини прахови частици, като за пореден ден концентрацията беше над нормата.