Нова измама краде пари от сметките на големите фирми в страната. За това предупреди началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев. Зловреден софтуер заразява компютъра и подменя IBAN-а на извършен превод с онлайн банкиране. Така от компанията смятат, че са превели парите на свои контрагенти, но сумата всъщност отива по чужда сметка на крадците.
Засегнати от тази нова измама са големи фирми от Топ 100 на българския бизнес. Отклоняват се суми от порядъка на 200-600 хиляди евро.
Достатъчно е компютърът на счетоводител да бъде заразен с вирус, за да се промени номерът на банкова сметка, към която се насочват преводите, извършвани от фирмата. Това става с помощта на „муле“ - човек, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите. Неговата роля е да разкъса връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, което затруднява полицията в проследяването на парите. Едните мулета се набират чрез сайтове за обяви на работа, които след като получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „услугата“ получават между 3 и 5% от сумата. Другият тип мулета са хора с нисък социален статус и бивши затворници, наемани от местни организирани престъпни групи.
В рамките на мащабна операция на ГДБОП са идентифицирани 112 финансови мулета, започнали са разследвания заедно с партньорски служби от Европейския съюз и САЩ. До момента са предотвратени щети за 500 хил. евро.