Как би изглеждал Русе през различните сезони, ако трябва да бъде изразен само с шест цвята? Такъв предизвикателен въпрос си поставя художникът Огнян Балканджиев, който всяка година се надпреварва със самия себе си, като изработва свои авторски календари. Те са винаги с неговите разпознаваеми русенски пейзажи, но стремежът на Балканджиев е и винаги да са различни. Затова тази година той е нарекъл календара си „Русе в 6 цвята“. 
Така познатите гледки на аристократичния градски център са обагрени в различни цветове и нюанси - в завимимост от това кои месеци от годината илюстрират. Така Доходното здание, Библиотеката, култовото място за срещи - Часовника, и други символни местенца са превърнати от художника в акварелни гледки, съзвучни на климата през отделните месеци. 
Януари и февруари са в снежно сиво, март и април - в пролетно зелено, май и юни - в розово-червено, което създава очакване за празник. Летните юли и август са потопени в топла охра, септември и октомври са в залезното есенно сиво-кафяво с отдалечаващото се бледорозово слънце. Ноември-декември са изпълнени в ледено-синьо - символните цветове на зимата.