Нови камери, които да засичат превишена средна скорост, ще бъдат монтирани на три от най-опасните участъци в страната, сред които и на пътя Русе-Бяла. Очаква се скоро новата система да заработи и да контролира водачите в прав участък с едно и също ограничение от отсечката на смъртта Русе-Бяла. В момента у нас система за отчитане на средна скорост има само при тунела на магистрала „Люлин“, като тя засича по над 200 нарушения на ден. 
Освен на пътя между Русе и Бяла, средна скорост ще се мери също на шосето Пловдив-Карлово и на участъка около село Микре. Трите пътни отсечки са избрани, тъй като са с най-много тежки катастрофи със загинали и ранени. 
Ако има превишение на скоростта, водачът или собственикът на превозното средство ще бъде санкциониран. С новите устройства се очаква да се гарантира нормална скорост в тези опасни участъци, където именно превишената скорост е една от причините за тежките катастрофи.
Камерите, които измерват средната скорост, са по-ефективни от тези, които отчитат моментната. Това е най-надеждният контрол, защото стационарните и мобилни радари засичат колите на разстояние между 500 и 800 метра, казват от Пътна полиция. В ход е поредната поръчка за закупуване на нови камери за скорост.