Японският консорциум „Мицубиши“ се отказва от турски проект за ядрена енергия поради нарастващите разходи, съобщи японският бизнес всекидневник Никей.

Разходите за изграждане на забавения проект са скочили до около 5 трилиона йени (44 млрд. долара), което е почти двойно повече от първоначалната оценка. Това затруднява водещия строител „Mitsubishi Heavy Industries“ и неговите партньори да продължат реализацията на плановете, съобщи Дейли Нюз.

Увеличението се дължи на повишените изисквания за безопасност вследствие на срива през 2011 г. в ядрената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи" в Япония, а неотдавнашното понижение на турската лира също допринесе за увеличаването на разходите.

Проектът бе договорен от правителствата на Япония и Турция през 2013 г. Консорциум, воден от „Mitsubishi Heavy Industries“, проведе проучване за осъществимост до март за изграждането на 4 500 мегаватов завод в провинция Синоп в турския регион на Черно море.

Първоначално 30% от разходите по проекта бяха планирани да бъдат покрити от консорциума и 70% от заеми от Японската банка за международно сътрудничество и други кредитори.

Очакваше се консорциумът да бъде 51% собственост на “Mitsubishi Heavy“, „Itochu“ и френската електрическа компания „Engie“, а 49% на други компании, включително Турската корпорация за електроенергия.