Председателят на "Рено" (Renault SA) Жан-Доминик Сенар обяви във вторник "рестартирането на алианса" между френския производител на автомобили и японските компании "Нисан" (Nissan Motor Corp.) и "Мицубиши" (Mitsubishi Motors), предаде БНР.

Алиансът Рено-Нисан-Мицубиши създаде нов съвместен съвет, който ще се председателства именно от Жан-Доминик Сенар, наследил на този пост разследвания Карло Гон.

Трите водещи автопроизводители подписаха меморандум за разбирателство относно възстановяването на алианса, като обещаха да опростят структурата на съюза и да го превърнат в организация, основана на проекти. Жан-Доминик Сенар намекна, че новата цел на съюза ще бъде насочена към устойчивата мобилност, както и към благосъстоянието на клиентите и служителите. Според него преустроеният съюз ще се основава на "тотален баланс" и ще бъде "почтителен" спрямо всички автомобилни марки в рамките на организацията.

Бъдещето на алианса беше поставено под въпрос, след като Карлос Гон беше арестуван преди време в Япония, заради твърдения за невярно представяне на неговите доходи в Nissan. В резултат на това той беше отстранен от длъжностите на председател и на трите автомобилостроителни компании. Renault, Nissan и Mitsubishi обаче настояха да останат ангажирани с алианса въпреки арестуването на Гон.