В свят, в който всеки се опитва да изпъкне с нещо и да бъде специален, все по-привлекателни стават простичките неща. Например пикник сред природата - без телефони, без дронове, без интернет, без известия за никому ненужни лайкове.

След първоначалния бум на технологиите, вече все по-често хората започват да оценяват времето, прекарано "извън мрежата". Някои дори стигат до крайности и заживяват в отдалечена хижа някъде в Аляска. Ние няма да стигаме чак до там, ще останем в градски условия, но ще се опитаме да ви убедим, че горното има нещо общо с една кола. И тя се казва Ford Fiesta.

Ford Fiesta никога не е бил специален автомобил. Поне според класическото разбиране. Няма да ни главозамае с нищо, което не сме виждали в последните години, няма да ни втрещи с брутално ускорение, няма да ни остави вцепенени от стабилността му в завой и няма да ни порази с нечувани материали в интериора. Но май точно това му е най-хубавото.

Fiesta e от този тип коли, които са на пазара от десетилетия, защото вършат това, за което са създадени - без фанфари и специални ефекти. Това е един чудесен градски автомобил, който през годините е станал все по-добре оборудван.

Така последното поколение пристига стандартно със система за следене на пътната лента за движение, което съвсем доскоро бяхме свикнали да виждаме само в претенциозни джипове, седани и кросоувъри. Ето че вече разполагаме с тази екстра в градската Fiesta.

Доста хора биха се запитали защо му е на човек подобна технология в малък автомобил, с който се предполага, че ще ходим до офиса, магазина и детската градина. Именно за такъв сценарий напомня и микроскопичният 1.0-литров 3-цилиндров двигател под капака. Казва се EcoBoost, но колко точно Boost може да има? Ами, достатъчно, оказва се.

ГЪВКАВ ДВИГАТЕЛ

Fiesta не е просто компактен автомобил, който няма нужда от винетка, защото не излиза от града. Да, той е маневрен, лесен за паркиране и достатъчно комфортен за шофиране по павета и за качване по бордюри, но е и достатъчно голям, бърз, сигурен и практичен за дълги пътувания извън града.

Колкото до двигателя, при него три цилиндъра не звучат много обещаващо, но за сметка на това са асистирани от турбокомпресор, което води до генерирането на мощност от 125 к.с. А те са достатъчни за почти всичко.

Е, нека никой не очаква състезателни скорости, но и никой не ни е обещавал такива. Важното в случая е, че с трицилиндровия си двигател Fiesta успява да се чувства жива и пъргава във всички ситуации. А единственото, което издава характера на двигателя, е характерният неравномерен звук там някъде под капака, когато натиснем рязко педала на газта. И все пак, при този минимален разход на гориво, малкото минуси на този двигател могат да бъдат забравени с лекота.

МОДЕРНА СЕМПЛОСТ

Интериорът е модерен и практичен, без да се натрапва с нищо. По-високите нива на оборудване разполагат с централно разположен сензорен дисплей, от който се управляват почти всички системи в колата. Останалото е истинска класика за сегмента, което е доста добра новина, имайки предвид напъните на други компании да ни изненадват "приятно" с гениални дизайнерски подходи. Хитро и умно решение е осветяването на поставките за малки бутилки и чаши. Край на разлятото кафе в ранните зимни часове.

По всичко личи, че от Ford са седнали на масата и са си казали: "Да, ще осъвременим нашата Fiesta, ще я оборудваме добре, ще пипнем външния дизайн и ще накараме предницата да прилича малко на Aston Martin. Но в никакъв случай няма да прекаляваме - все пак не бива да забравяме, че това е нашият класически градски модел, нали така?" Не претендираме за точност на цитата.

МИНУСИ

Разбира се, има и недостатъци. Един такъв е позицията на седене, която - поне на по-високи хора - би се сторила твърде амфитеатрална. Проблемът е, че регулирането на седалката не предлага достатъчно голям диапазон, за да "слезем" по-надолу. Така или иначе, ако габаритите не са стандартни, този проблем престава да бъде такъв.

Другото леко неудобство е, че за да се възползваме от пълните функции на големия дисплей, трябва да свържем телефона си към него, при това с кабел. Колата има възможност да изобрази куп приложения от телефона на дисплея й, сред които и навигацията. Хубавото в случая е, че не плащаме за индивидуална навигационна система. А неудобното - че всеки път трябва да свързваме телефона си с USB порта.

Интересно е как един, на пръв поглед, обикновен и семпъл автомобил може да те накара да говориш много за него. Fiesta има своя характер и своето място на пазара за компактни и удобни автомобили вече години наред. Хубавото е, че новото поколение продължава тази тенденция. Противоречието е в това, че именно градски автомобил може да ни накара да се почувстваме "извън мрежата". Но се случва. Сякаш се наслаждаваме на простичките неща в онази хижа в Аляска, в която никога не сме били.