"Както вървя, и си пропаднах. Направо си пропаднах и в следващия момент - жега. Просто усетих как всичко ми гори, бях пропаднала до кръста, нямаше как да се измъкна. В последния момент приятелят на мъжа ми ме хваща и ме издърпва нагоре. И докато да съблека дрехите, и те почнаха да хвърлят сняг отгоре ми, цялата кожа от краката ми падна", разказва 43-годишната Нергиз Юсеинова, която в събота вечерта пропадна в дупка след необезопасена авария на тръбопровод на "Топлофикация", който минава през междублоковото пространство в кв. "Здравец Изток". От мястото, където извира врялата вода, са се образували две реки, от които се е получила голяма площ с изключително тежки изпарения. Тъй като районът не е осветен, минаващите оттам не могат да видят къде точно е пробивът, нито колко е дълбочината на врящата вода.
Нергиз се прибирала от магазина със съпруга си и техен приятел. Те тръгнали по асфалтовата пътека между блоковете, но в тъмното и сред парата попаднали на гейзера, който врялата вода е направила в пътеката. Нергиз пропаднала и се развикала за помощ. Хора от съседните блокове излезли по терасите и подали сигнали към тел.112. На мястото на инцидента са извикани полиция и екип на "Спешна помощ". Те са откарали пострадалата в УМБАЛ "Медика Русе", където е единственото отделение в града за изгаряния.
"Пациентката беше в тежко състояние, с шок от болката, беше обработена в операционна под обща анестезия и настанена за лечение в отделението по пластика. Има изгаряния на десния долен крайник почти изцяло и частично в лумбална област, изгарянето е от порядъка на 17-18 процента от втора степен. За момента състоянието й е стабилно, днес отново бе обработена под пълна анестезия, постоянно й текат обезболяващи. Възстановяването е дълъг процес, надяваме се да не се стигне до пластики и би трябвало само с превръзки да може да овладеем изгарянето и да може да се излекува. Това, че веднага близките й са я обтрили със сняг, е спомогнало за ограничаване на пораженията, иначе може би изгарянето щеше да бъде още по-тежко", заяви вчера пластичният хирург д-р Наско Тютюнджиев от УМБАЛ "Медика Русе".
Самата Нергиз е категорична, че ще търси правата си в съда. Хората от съседните блокове са подавали сигнали предишните дни за аварията, но никой не е реагирал. "Поне една лента можеха да опънат и да не се случи това нещо. Просто по никакъв начин не личеше, все едно някаква локва. Като знам, че там е асфалт, и стъпвах смело. Изобщо не съм очаквала, че ще пропадна. Ще имам претенции към дружеството, най-вече защото там играят много деца и можеше да стане нещо фатално. Те не могат да ми възстановят това, което аз в момента изпитвам като болка, никой не може да ме обезщети за това нещо. Въпросът не е в обезщетението, аз искам виновните да си получат наказанието, защото можеха да го предотвратят, а можеше да стане и нещо по-лошо", казва жената, според която съседи отдавна били подали сигнал, че под асфалта се вижда пара, но никой не е реагирал.
Тя е много благодарна на екипа, който се грижи за нея. В момента се чувства добре, защото е на обезболяващи, които са туширали адските болки от изгарянето.
След инцидента мястото на пробива на тръбопровода беше обезопасено с подръчно нахвърляни гуми и клони, а полицията първоначално го загради със свои ленти. Впоследствие те бяха премахнати и беше опъната аварийно-спасителна лента. Такова фрапиращо безобразие може да се случи само в България, коментираха живеещи в района.
По случая е образувано досъдебно производство за професионална непредпазливост, уведомена е и Районната прокуратура.