Луксозен бутиков хотел ще върне изящната прелест на едно от възхитителните архитектурни бижута в някогашен Русе. Тази амбициозна задача си е поставила фондация "Русчук" и лично нейният създател и собственик инж.Иван Иванов. От няколко месеца той вече е законен собственик на една солидна част от сграда, която неизменно предизвиква горчивина, съжаление, а често пъти и гняв у русенци. 
Става дума за близо половината от зданието, главно неговата челна фасада, на ъгъла на улиците „Николаевска“ и „Рила“, по-известно за мнозина като Старите адвокатски кантори. 
Днес сградата представлява печална гледка. Потрошените прозорци, зейнали като отвори към нищото, тук-таме са поприкрити с фазер, а той пък е поел влагата от последните дъждове и снегове и се е нагънал на гърбици. На покрива растат дървета - малки и големи, клони се подават и от някои от прозорците. Руши се фасадната мазилка, попукани от времето се ронят и ефектните елементи, които красят зданието. 
То е било построено като Доходно здание - със стопанска цел, през 1907 г. от индустриалеца Сабетай Бениеш. Проектът е на арх.Тодор Петров. Двуетажното здание се състои от пет магазина, два салона, 7 стаи и пристройки на двора. През 1920 г. то отива при единия от синовете на Бениеш - Леон, като наследство /брат му Рафаел получава фабриката за бонбони и тахан халва „Сабетай Бениеш“/. След това обаче Леон се забърква в афера с фалшиви бандероли и сградата е конфискувана, печелят я на търг Джуров и Дряновски, които я превръщат в шивачница на военно облекло. Именно тук, в това здание, заседава Народният съд и издава 27 смъртни присъди на видни русенци. 
След национализацията през 1948 г. помещенията се използват последователно от Инспекцията по труда, Строително обединение, предприятие „Яйцекооп“, ОКС, за адвокатски и нотариални кантори. Известно време в зданието беше настанен и русенският Държавен архив - до реституцията, която опразни сградата и на практика я доведе до днешното печално състояние. 
Отдавна проявявам интерес към това здание, което е толкова красиво и достолепно, че е подходящо дори за Министерски съвет, каза специално за „Утро“ инж.Иван Иванов. След като изкупува наследствения дял от Ида Бениеш, който представлява около 35 процента от цялата сграда, и след приключилото дело за делба по отношение на останалата част, която е притежание на областната администрация, инж.Иванов вече може да пристъпи към осъществяване на плановете си. „Иска ми се да върнем блясъка на тази сграда, затова ще я реставрираме, като запазим красотата на фасадата, а вътре ще направим луксозен бутиков хотел. Той ще носи името „Бениеш“ - името на човека, който я е замислил и построил преди 110 години. Това ще бъде нашият жест към този човек, който е един от първостроителите на Русе“, каза Иван Иванов. 
Автор на архитектурния проект, който ще върне към живот Доходното здание на Сабетай Бениеш, е арх.Цвети Русинов. За фондация „Русчук“ това е поредна стъпка към запазването на богатото и неповторимо сградно наследство на града на Дунава. В началото на есента фондацията приключи с реставрацията и ремонта на друга сграда, строена преди около век - някогашния хотел „Европа“, строен от Иваница Симеонов. Днес през възстановения по оригинала вход на улица „Княжеска“ се влиза в хостел „Русчук“. Инж.Иванов и неговата фондация има и други идеи за реставрация и запазване на емблематични сгради.