Кандидатстудентската кампания за Русенския университет вече започна, съобщи вчера ректорът проф.Христо Белоев. От 27 ноември е отворена онлайн платформата "Прием 2019", където желаещите да станат студенти в РУ могат да подават заявки за участие в предварителните изпити. 
Първият изпит ще се проведе на 29 януари, събота, след това през събота изпитите ще продължат до 20 април, поясниха от висшето училище. Препитването ще се провежда в Русе и филиалите на РУ в Силистра, Разград и Видин, като кандидат-студентите могат да избират дали да се явят на български, биология, история на България, математика и др. Редовната изпитна сесия ще бъде на 6 и 7 юли, като първото класиране ще стане ясно на 9 юли, а второто - на 15 юли.  
Очакваме да приемем около 2000 нови студенти по държавна поръчка, каза ректорът. През този септември те са били 2300, от тях 1700 целят бакалавърска степен, останалите се обучават за магистри, докторанти, в бройката влизат и чуждестранните студенти. Общо в РУ учат около 8000 студенти, макар че имаме капацитет, база и възможности за 19 500 - това сочи и акредитационната ни оценка от 9.44, отбеляза Белоев. 
От следващата година ще се възобнови приемът в специалност "Математика и информатика" и с това РУ откликва на апела на образователното министерство да се подготвят повече учители по тези дисциплини, тъй като дефицитът им е особено голям. Надяваме се да се засили и интересът на кандидат-студентите към някои инженерни специалности, които напоследък често остават с повече незапълнени места, добави Белоев.