Властта и майките на деца с увреждания успяха да постигнат до консенсус. 

След спешната среща, която се проведе в Министерския съвет, стана ясно, че текстовете в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и гласувани отново на извънредно заседание утре и в петък.

Опасенията на майките бяха, че с приемането на този закон след септември 2019 г. няма да има достатъчно пари за лични асистенти заради неправилно разпределение на отпуснатите 150 млн. лева.

„Правим видими всички тези 150 млн. лева, които са отделени за хората с увреждания, те са гаранция за изпълнение за Закона за личната помощ и на закона за хората увреждания”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Коментар след срещата направи и министър-председателят:

„Цялото ми уважение към майките на деца с увреждания. През цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извинение. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено", добави той.

Поводът за днешната среща е протестното писмо на майките от вчера, с което твърдят, че са излъгани за Закона за личната помощ. 71 млн. лева трябваше да бъдат прехвърлени от бюджета на финансовото в бюджета на социалното министерство, което до днешния ден не беше факт.