Две години след тържественото откриване на газовата връзка между България и Румъния при Мартен по нея у нас още не е дошъл и грам газ. Това стана ясно по време на дискусията за рисковете и перспективите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, провел се в София.
Прословутата компресорна станция на румънска територия, която трябваше да заработи „след няколко месеца“, за поредна година остава само обещание за в бъдеще, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
От българска страна всичко е готово, но към момента по интерконектора може да се пренася само газ към Гюргево. У нас обаче няма газ, който да се изнася в Румъния, открай време потокът синьо гориво тече наобратно. 
Потичането на газ по тръбата край Мартен бе очаквано от множество русенски фирми, които биха получили възможност да разширят източниците си на доставка на гориво. Изглежда тази дългоочаквана диверсификация ще почака още. Неизпълненият ангажимент на Румъния е една от причините страната ни да не покрива изискванията на ЕС за три различни източника на газ у нас. Сега такъв е само Русия през границата с Румъния при Черна вода.
Интерконекторът бе открит през ноември 2016 г. на шумна церемония, за която край Мартен се бяха изсипали цял куп официални лица. Символичният старт бе даден от премиера Бойко Борисов, който завъртя кранчето на междусистемната газова връзка. Още тогава се знаеше, че далеч не всичко по връзката е готово, но проектът трябваше да се отчете като завършен, за да могат България и Румъния да получат европейското финансиране за него от 9 млн. евро.
Изграждането на интерконектора се забави, тъй като първоначално избраната румънска фирма изпълнител не можа да се справи с полагането на тръбите под река Дунав. Работата потръгна чак когато като подизпълнител за тази част от проекта бе наета холандската „Ахак“. Може би тя или друга холандска компания трябва да бъдат ангажирани и за завършването на компресорната станция в Гюргево.